Posjet učenika Hrvatske dopunske škole iz Bruxellesa i Antwerpena domovini

Fotografije uz članak 7
29.04.2008

Možda budući mladi robotičari i keramičari

Hrvatska zajednica tehničke kulture i Udruga inovatora Hrvatske treću godinu za redom organiziraju poseban Program za učenike Hrvatske dopunske škole iz Bruxellesa i Antwerpena. Radi se o djeci naših iseljenika koji su zaposleni u Belgiji, a u Hrvatsku su stigli u pratnji svoje učiteljice Lucije Prskalo i majke jednog od učenika, Štefanije Vukovich. U ime domaćina u Zagrebu im se priključila Silvana Svilar iz Udruge inovatora Hrvatske.

Hrvatska zajednica tehničke kulture i Udruga inovatora Hrvatske u svojim programima rada posebnu pozornost obraćaju edukaciji mladih kroz koje potiču njihovo kreativno razmišljanje i stvaranje u području tehničkog i svekolikog stvaralaštva. S ciljem upoznavanja učenika Hrvatske dopunske škole s različitim područjima rada i aktivnosti mladih tehničara u Hrvatskoj organizirane su posebne radionice u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

Naši gosti su se vrlo angažirano uključili u radionice iz robotike i elektronike koje je vodio Hrvoje Vrhovski. Iskazano veliko zanimanje bilo je i u činjenici što u svojim matičnim školama u Belgiji ne slušaju ni jedan predmet sličan našem predmetu "Tehnička kultura", a i nemaju nikakav vid praktične nastave na području tehnike. Svoj uradak, svjetleće beđeve koji su napravili na radionici iz elektronike ponijeli su kući za uspomenu.

U Kraljevici su lijepo primljeni. Gradonačelnik Kraljevice Josip Turina primio je učenike u Gradskom poglavarstvu, upoznao ih s poviješću mjesta i tom prigodom im uručio suvenire grada Kraljevice i pripremio im malu zakusku. U okviru razgledavanja Kraljevice posjetili su i brodogradilište što je za učenike bio poseban doživljaj.

Tijekom njihovog boravka u domovini dva puta ih je posjetila i gospođa Vanja Pavlovec iz Hrvatske matice iseljenika. Poseban je doživljaj bio posjet Gorskom Kotaru i mjestu Plemenitaš gdje su u okviru Likovne radionice koju vodi akademska kiparica Vesna Osojnički upoznali postupak izrade keramike u tehnici raku i izradili svoj predmet na lončarskom kolu. Učenici su bili oduševljeni jer su sve radili sami uz pomoć gospođe Vesne i na kraju dana svoje uratke su ponijeli sa sobom.

U organizaciji Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije učenici su upoznali ljepote Istre. Posjetili su najmanji grad na Svijetu, grad Hum, dalje ih je put odveo u Pulu gdje su upoznali znamenitosti grada, a izlet je zaokružen u našem Nacionalnom parku Brijuni.

Dogovoren je uzvratni posjet naših učenika - prvonagrađenih s ovogodišnjeg Nacionalnog natjecanja mladih tehničara u Puli, prvonagrađenih maturanata srednjih elektrotehničkih škola iz Hrvatske u Zagrebu, te izložbe dizajna IDIVA 2008, graditeljstva IGRAČ 2008 kao i nagrađenih učenika s 6. međunarodne izložbe inovacija ARCA. Tom prigodom učenici će u mjesecu studenom posjetiti gradove Bruxelles i Antwerpen te međunarodnu izložbu inovacija EUREKA – Innova Energy.

Događanja tijekom susreta djece, u Hrvatskoj i Belgiji, posebice oduševljenje djece sa sadržajima programa uvjerili su nas da smo započeli kvalitetan projekt za kojega smatramo da ga treba nastaviti. Posebice što se tiče djece koja žive u Belgiji i koja sudjelujući u takvim programima mogu saznati i naučiti više o domovini, jeziku, kulturi - posebice tehničkoj. Posebna su vrijednost novostvorena prijateljstva među djecom i kasniji kontakti koje ostvaruju.

Silvana Svilar

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259