Otvorena jubilarna 20. međunarodna izložba inovacija ARCA

13.10.2022U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 13. listopada otvorena je jubilarna 20. međunarodna izložba inovacija ARCA 2022. na kojoj do 15. listopada 2022. godine možete pogledati više od 200 inovacija i novih tehnologija koje su rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz privatnoga i javnoga sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih uspješnih kao i tek utemeljenih tvrtki iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Sjeverne Makedonije, Katara, Njemačke, Turske, Kine, Irana, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Moldavije.
Izložbu je otvorio izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i saborski zastupnik Dražen Srpak, a u programu svečanoga otvorenja izložbe okupljenim uzvanicima prigodnim su se riječima obratili i izaslanik ministrice poljoprivrede i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, izaslanica ministra gospodarstva i održivog razvoja te načelnica sektora za inovacije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Diana Krčmar, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i voditeljica Odjela za tehničku kulturu u Gradskome uredu za obrazovanje, sport i mlade Madeleine Wolf, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Ivanka Stričević, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, direktor Međunarodne federacije nacionalnih asocijacija inovatora IFIA Zoran Barišić te predsjednik Hrvatske zajednice inovatora prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.
U sklopu izložbe održat će se tribina pod nazivom Digitalna transformacija Hrvatske na kojoj će se raspravljati o digitalnoj transformaciji poslovanja i kako ju novčano potpomagati kroz EU fondove kao i tribina o važnosti Nikole Tesle i etičnoga poslovanja. Državni zavod za intelektualno vlasništvo održat će predavanje o temi Zaštita intelektualnog vlasništva, a tijekom triju dana održavanja Izložbe održat će se još niz zanimljivih predavanja za poduzetnike i inovatore kao i radionice STEM za mlade svih uzrasta. Posebna je atrakcija Izložbe i atraktivna muzikalna Teslina zavojnica koja će biti predstavljena danas od 18 sati na platou Knjižnice. Zadnji dan Izložbe bit će dodijeljene i nagrade najuspješnijim izlagačima.

Izložba inovacija ARCA već godinama po uzoru na najutjecajnije svjetske sajmove i izložbe inovacija promiče izumiteljstvo i inovacije i jedno je od najznačajnijih događanja u kalendaru Međunarodnoga saveza nacionalnih udruga izumitelja ( International Federation of Inventors’ Associations – IFIA ).

Organizator je izložbe Hrvatska zajednica inovatora , a suorganizatori su Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Međunarodna federacija nacionalnih saveza inovatora IFIA, Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska zajednica tehničke kulture. Izložba se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede te Državnoga zavoda za intelektualno vlasništvo.


FOTOGALERIJU MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU, izvor fotografija Hrvatska zajednica inovatora

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259