Otvorena 3. Agro Arca

Fotografije uz članak 8
10.05.2010

3. međunarodni sajam inovacija, ekoideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, koji je održan u Slatini od 7. do 9. svibnja pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetzništva te Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoj otvorio je ministar poljoprivrede Petar Čobanković, a nazočni su bili brojni gosti, među kojima Saborski zastupnik Josip Đakić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Stjepan Mikolčić, ravnatelj Robnih zaliha u Ministarstvu gospodarstva Tomislav Tomić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kultute Ante Markotić, kao i brojni drugi gosti iz Hrvatske i inozemstva. Sve njih pozdravio je gradonačelnik Slatine i predsjednik Organizacijskog odbora Ivan Roštaš, a nazočnima su se obratili i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Stjepan Car, predsjednik Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora Andras Vedres, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju Varaždina Željka Lukačević Dominko, zamjenik brodsko-posavskog župana Davor Vlaović, virovitičko-podravski dožupan Zvonimir Koić i ravnateljica Uprave za malo gospodarstvo pri ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tihana Kraljić.

Prigodom otvorenja brojne uzvanike i goste pozdravio je gradonačelnik Slatine i predsjednik Organizacijskog odbora sajma Ivan Roštaš. – Za pokretanje i održavanje ovog jedinstvenog sajma u Slatini presudnom se pokazala dugogodišnja tradicija ovoga kraja zasnovana na poljoprivredi, obrtništvu i trgovini. Kao i prije 202 godine, kad je Slatina proglašena trgovištem i dobila pravo organiziranja velikih sajmova, tako i danas Slatina održavanjem Agro Arce ponovno postaje mjesto okupljanja poduzetnika kojima inovacija ima primarno značenje. Nastavlja se, ali na drugačiji način, slatinska poduzetnička priča, rekao je Roštaš.

– Ovo je vrlo važan događaj iz više razloga. Naše gospodarstvo djeluje u tržnim uvjetima niz godina i kao takvo sukobilo se s problemom konkurencije, rekao je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Stjepan Car. – Inovatorstvo, inovacije i poslovna uspješnost jedini su alati kojima se može pobijediti u tržnom gospodarstvu. Da su to prepoznali poljoprivreda i poduzetnici vidi se po tome što je ove godine 40 posto više izlagača, odnosno inovacija, nego prošle godine, što znači da znamo što treba činiti. Ovo je sajam ne samo inovacija, ovo je sajam novih ideja i načina kako se kroči u budućnost. Vjerujem da je ova izložba i poticaj svim onima koji se žele baviti poljoprivredom i proizvodnjom hrane na prihvatljiv, održiv način, da se i oni uključe u tu utakmicu. Utakmica nije samo na tržištu, utakmica je i među inovatorima. Zato je i ove godine odabrana grupa stručnjaka na području hrane na čelu s dr. Jelenom Đugum, koja će te inovacije ocijeniti. Samo trećina izložaka dobit će odgovarajuće priznanje, a samo jedan će biti proglašen najboljim i deset onih koji će ga slijediti. Time ćemo unijeti duh natjecanja, koji je potreban u gospodarstvu općenito da bismo uspjeli i da bismo se održali na globalnom gospodarskom tržištu, zaključio je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske.

– Raduje me što se ova manifestacija nastavlja, što ima iz godine u godinu sve više izlagača i što je sve posjećenija, rekao je ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković otvarajući 3. sajam u Slatini. – Agro Arca vraća Slatini status sajamskoga grada. To je tradicija ovoga grada i drago mi je što je Slatina ponovno sajamski grad.

Ministar je zahvalio Andrasu Vedresu što se i u dalekom Šangaju sjetio i spomenuo Hrvatsku i Slatinu. Čobanković je također izrazio zadovoljstvo što je Mađarska zemlja partner sajma, jer je ta zemlja prvi prijatelj Hrvatske u procesu našeg pristupanja Europskoj uniji. – I tijela državne uprave prepoznaju značaj takve manifestacije pa su se dva ministarstva prihvatila pokroviteljstva sajma. Ministartsvo gospodarstva je zaduženo i vodi određene aktivnosti kad je riječ o inovacijama i inovatorima, a Ministarstvo poljoprivrede jer smatramo da ono o čemu se ovdje govori, o poljoprivredi i ekologiji, od velike je važnosti upravo za to ministarstvo. Sajam je i za obrtnike dobra prilika za predstavljanje većem broju posjetitelja i zainteresiranima za inovacije, a Čobanković je posebno pohvalio posjet mladih „iz školskih klupa“.

– Posebno me raduje ovakva sajamska manifestacija jer je poljoprivreda jedna od grana gospodarstva od velike važnosti za Hrvatsku, pa i za Virovitičko-podravsku županiju, i da će nam sve inovacije u poljoprivredi dobro doći. U završnim smo fazama završetka pregovora u procesu pridruživanja Hrvatske EU, a osobito poglavlja za koje je zaduženo Ministarstvo poljoprivrede idu dobrim smjerom i dobrim tempom. Uskoro ćemo zatvoriti poglavlje 12 o sigurnosti hrane, veterinarskoj i fitosanitarnoj zaštiti, što je od posebnog značenja, a dobro napreduju i druga poglavlja.

Ministar Čobanković smatra da nam trebaju manifestacije kao što je Agro Arca, jer se na njima razgovara o unapređenjima proizvodnje, o stvaranjima boljeg okvira za određenu proizvodnju, a ove godine posebno ga raduje stavljanje ekološke proizvodnje u žižu interesa. – Ovdje se stvaraju pretpostavke da se određene inovacije kroz unapređenje opreme i strojeva izlože i pokažu proizvođačima i na taj način budu od koristi poljoprivrednicima, rekao je ministar Čobanković.

Predsjednik Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora Andras Vedres podsjetio je da predstavlja organizaciju od 88 zemalja članica, i zahvaljujući toj organizaciji Agro Arca postala je doista međunarodni događaj. Također je pojasnio da jabuka na plakatu sajma predstavlja hranu, a umjetna ruka predstavlja inovaciju. – Nema napretka bez inovacije, nema inovacije bez izuma, niti izuma bez izumitelja. Samo um može stvoriti novu ideju… Prvog svibnja bio sam na otvorenju izložbe „Bolji grad, bolji život“ u Kini. Tom prigodom obavijestio sam kineske stručnjake da će idućeg tjedna biti vrlo dobar primjer predstavljanja boljeg i ekološkog grada u Hrvatskoj, u Slatini. Ovaj sajam prigoda je da se predstave i povezuju bolji gradovi i zemlje,“ rekao je Andras Vedres.

Slatinski sajam organiziraju Udruga inovatora Hrvatske i Grad Slatina, a suorganizatori su Virovitičko-podravska županija, HGK Županijska komora Virovitica, HOK Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Hrvatska zajednca tehničke kulture i Međunarodna federacija nacionalnih saveza inovatora IFIA. Ovogodišnji sajam u Slatini prostire se na 2100 četvornih metara zatvorenog i 1000 četvornih metara otvorenog prostora, a na tom prostoru oko 250 izlagača izlaže više od 350 novih poljoprivrednih proizvoda i inovacija u tehnologijama obrade poljoprivrednih površina i proizvodnji hrane, s posebnim naglaskom na ekološkoj proizvodnji i pripremi hrane. Izlagači dolaze iz Australije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Irana, Mađarske, Rumunjske, Rusije, Srbije, Slovenije i Hrvatske. Zemlja partner ovogodišnje Agro Arce je Republika Mađarska, županija Brodsko-posavska, a grad Varaždin. Tehničku realizaciju sajma u prostoru slatinske tvrtke Agroduhan osigurali su Uudruga inovatora Virovitičko-podravske županije i „Astro“ Orahovica.

Petar Žarković

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259