Otvoren 7. ADRIATECH - Hrvatska izložba inovacija u građevinarstvu

Fotografije uz članak 4
23.10.2023Danas je u auli Građevinskog fakulteta Rijeka otvoren 7. ADRIATECH - Hrvatska izložba inovacija u građevinarstvu u organizaciji SUIR Saveza udruga inovatora Rijeke. Izložba se održava od 23. do 27. listopada 2023. uz financijsku potporu Primorsko-goranske županije. Suorganizatori izložbe su HZI Hrvatska zajednica inovatora Zagreb, Udruga građevinskih fakulteta Hrvatske Zagreb, Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije i Građevinski fakultet u Rijeci, uz suport Centra za inovacije i transfer tehnologije Rijeka. Na izložbi je predstavljeno ukupno 40 inovacija inovatora i inovativnih tvrtki, te zagrebačkog, osječkog i riječkog građevinskog fakulteta a u međunarodnoom dijelu izložbe inovacije iz Bosne i Hercegovine, Irana, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske.

Osnovni cilj izložbe je približiti inovacije akademskoj zajednici, predstaviti razna inovativna rješenja u građevinarstvu kako studentima tako i znanstveno-nastavnom osoblju. U svim europskim dokumentima, povezuju se istraživanja i inovacije te razrađuje trokut znanja između obrazovanja, istraživanja i inovacija što čini temelj za postizanje sinergijskih učinaka ulaganja u znanost i inovacije iz nacionalnih, regionalnih i međunarodnih fondova.

Ulaganja u znanost i inovacije, pa onda i u transfer tehnologije će omogućiti da javna hrvatska sveučilišta postanu međunarodno kompetitivna, odnosno, sveučilišta koja stvaraju novu znanstvenu, društvenu, kulturnu i gospodarsku vrijednost. Interakcijski mehanizam kojim se ovo može ostvariti su zajednički istraživački projekti u kojem surađuju javna sveučilišta i gospodarstvo. Time se osnažuju mehanizmi transfera znanja, tehnologije i intelektualnog vlasništva s javnih sveučilišta u gospodarstvo te komercijalizacija rezultata istraživanja.

Na samom početku izložbenog događanja održan je Inovacijski forum „Inovacije u građevinarstvu – Jačanje transfera znanja“ “, koji su organizirali Hrvatska zajednica inovatora Zagreb i Građevinski fakultet u Rijeci. Uz pozdravne riječi predsjednika Hrvatske zajednice inovatora prof.dr. Miljenka Šimprage i dekana Građevinskog fakulteta u Rijeci prof.dr. Mladen Bulića, na forumu su predstavljene teme: „Europsko inovacijsko vijeće – Obzor Europa, pravila sudjelovanja i mogućnosti dobivanja financijskih sredstava“ (Tanja Lukanović, dr.vet.med., predstavnik RH pri Europskoj Komisiji za “Obzor Europa”, HAMAG-BICRO), „EU fondovi i Plan industrijske tranzicije“ (Vedran Kružić, dipl.oecc., ravnatelj Regionalne razvojne agencija PGŽ - PRIGODA), „Inovacijski sustav – temelj razvoja hrvatskog gospodarstva“ (prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora), „Znanstveno-istraživački projekti Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek“ (izv.prof.dr.sc. Hrvoje Draganić, prodekan za znanost,Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek).

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259