OSNOVANA UDRUGA INOVATORA ZADAR

Fotografije uz članak 5
22.04.2014

Pred 30-ak novih članova - studenata, sveučilišnih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih profesora, inovatora, predstavnika zadarskih tvrtki, djelatnika podružnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Hrvatske gospodarske komore te drugih uglednih zadarskih institucija u zadarskoj Pomorskoj školi 17. travnja osnovana je Udruga inovatora Zadar.

Za predsjednika Udruge izabran je Ante Ivanac, mag. ing., profesor Strukovne škole Vice Vlatković, za dopredsjednicu Jelena Gulan, dipl.ing., ravnateljica zadarske Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole, a novi tajnik udruge je mladi Luka Gržan, mag.oec., inače djelatnik zadarske podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dok će počasni predsjednik udruge biti mr.sc. Peter Čovo, profesor na Sveučilištu u Zadru.

Među članovima izvršnog odbora pored predsjednika, dopredsjednice i tajnika su i dr.sc. Višnja Perin iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područna služba Zadar, dr.sc. Anita Radman Peša sa Sveučilišta u Zadru, dr.sc. Tihomor Mulc iz tvrtke SAS strojogradnja Zadar, dok su članovi Nadzornog odbora Gordana Kurtov, dipl.ing, ravnateljica Osnovne škole Sv. Filip i Jakov, Ivica Orlić, zamjenik općinskog načelnika Općine Sali te poznati zadarski inovator dr.sc. Maks Klarin.

Nova zadarska udruga raditi će na afirmaciji zadarskih inovatora, a glavna joj je zadaća rad s mladima te poticanje kreativnosti i inovativnosti već od najranije dobi. „Cilj je prepoznati talent djece već u školskim klupama i omogućiti im što više praktičnog rada na konkretnim inovativnim projektima. Veliku ćemo pozornost posvetiti učenicima strukovnih škola iz kojih dolazi 90% inovatora“, rekao je predsjednik udruge Ante Ivanov. „Zadar je nekoć bio perjanica tehničkih struka i vrijeme je da to postanemo ponovno“, poručio je jučer i počasni predsjednik Petar Čovo.

Osnivanju nove zadarske udruge nazočni su bili i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske inž. Marko Bubaš, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture dr.sc. Ante Markotić te predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije Duško Kraljev, dipl.ing.

„Hrvatska za istraživanje i razvoj izdvaja tek 0.75% BDP-a, a Europa 2.2%, što rezultira i vrlo malim brojem međunarodnih patentnih prijava. Hrvatska tako ima tek 6.6 međunarodnih patentnih prijava na milijun stanovnika, dok je u Europi prosjek 111 prijava“ rekao na osnivačkoj skupštini predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš naglasivši kako su inovacije te koje razvijaju gospodarstvo i otvaraju nova mjesta.

Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ante Markotić, inače jedne od najvećih civilnih udruga u Hrvatskoj koja okuplja čak više od 80 tisuća članova, rekao je kako se Hrvatska može pohvaliti kvalitetnim inovacijama, ali i mladim talentima, dajući primjer nedavno održanog sajma inovacija u Ženevi gdje su hrvatski inovatori osvojili brojne nagrade te primjer mladih hrvatskih robotičara koji su među najboljima u svijetu.

„Gledajući danas izabran kadar koji će voditi udrugu i mahom mlade članove, nama je budućnost zagarantirana“, poruka je pak predsjednika Zajednice tehničke kulture Zadarske županije Duška Kraljeva s jučerašnje osnivačke skupštine Udruge inovatora Zadar koja se osim s mladim i sposobnim članstvom pohvaliti može i velikim brojem doktora znanosti u svojem članstvu.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259