OKRUGLI STOL: INOVACIJE I TRADICIJA U SLUŽBI ODRŽIVOG RAZVOJA POLJOPRIVREDE

03.03.2014


Miljenko Šimpraga

Inovacije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, obiteljska poljoprivredna gospodarstva kao temelj hrvatske poljoprivrede, zaštita poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakama kvalitete, suradnja velikih gospodarskih igrača i malih proizvođača u sektoru proizvodnje hrane, samo su neke od tema o kojima će na Okruglom stolu pod nazivom „Inovacije i tradicija u službi održivog razvoja poljoprivrede" govoriti predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Savjetodavne službe, predstavnici velikih proizvođača hrane i trgovaca, Hrvatske zajednice pučkih otvorenih učilišta, Razvojne Agencije Sjever Dan i Udruge inovatora Hrvatske.

„Pred hrvatskim proizvođačima hrane danas je ogromno tržište koje samo u Europskoj uniji broji više od 500 milijuna potrošača. Njima je potrebna pouzdana opskrba kvalitetnom hranom, a Hrvatska ima potencijal biti pouzdan opskrbljivač, no moramo obrazovati proizvođače i pripremiti ih za izazove koje to tržište nosi, moramo zaštititi svoje proizvode i ponuditi nova, inovativna rješenja na tržištu“ ističe Miljenko Šimpraga, profesor s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te inicijator i moderator okruglog stola dodajući: „Već danas imamo priliku povući velika sredstva iz Europske unije za istraživanje i inovacije u poljoprivredi, otvoreni su brojni natječaji počevši od programa Obzor 2020, no nećemo uspjeti bez dijaloga i suradnje akademske zajednice te državnih institucija s malim i srednjim poduzetnicima koji su nositelji našeg gospodarstva“.

Okrugli stol koji u fokus gospodarskih rasprava stavlja poljoprivredu i proizvodnju hrane kao strateški važno gospodarsko pitanje uvod je u ovogodišnju AGRO ARCU, 7. Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i proizvodnji hrane koji će se početkom svibnja održati u Biogradu na Moru, a koji je centralno događanje usmjereno razmjeni znanja i iskustava svih sektora u području istraživanja, razvoja i inovacija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Okrugli stol će se održati 25. ožujka ove godine u 13:00 sati u Velikoj dvorani Hrvatske zajednice tehničke kulture u Zagrebu (Dalmatinska 12, Zagreb), a Udruga inovatora Hrvatske poziva sve zainteresirane da mu se priključe.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259