Održavanje radionice WPAP ArTesla

Fotografije uz članak 6
27.03.2024

Edukativna radionica “WPAP ArTESLA


Edukativna radionica “WPAP ArTESLA“ koju je za 2024. godinu pripremila Hrvatska zajednica inovatora i Udruga Nikola Tesla-Genij za budućnost  u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, održala  se u srijedu, 27. ožujka, u dvorani Hrvatske zajednice tehničke kulture. Radionica je održana u okviru Programa Arhimed academia – Kako potaknuti inovativnost i kreativnost svakog pojedinca. Voditelj radionice bila je Vesna Mlinar, učiteljica likovne kulture, stalni vanjski suradnik Hrvatske zajednice inovatora.

Inspirirana Nikolom Teslom, ova radionica je pružila učenicima Osnovne škole kralja Tomislava iz Zagreba (6.,7., i 8. razred) priliku da izraze svoje viđenje Tesle kroz umjetnički izraz WPAP-a  (Wedha's Pop Art Portrait). U uvodnom dijelu Vesna Mlinar, voditeljica radionice je predstavila povijest i temelje slikanja na WPAP način kome je predstavnik bio i slavni slikar Pablo Picasso te prikazala kratak video „Nikola Tesla-elektricitet“.

Rad sudionika na radionici je započeo skiciranjem Teslinog portreta olovkom i nastavio se u tehnici vodene boje po uzoru na pravac WPAP-a. Sudionici su korištenjem boja s više i manje svjetla (tople i hladne boje) oslikali cijelu skicu Teslinog portreta. Kroz stručno vođenje, sudionici su naslikali Teslin portret u formi WPAP-a. 

Stvaranje WPAP portreta Nikole Tesle nije samo umjetnički izazov, već i prilika da se djeca povežu s njegovim nasljeđem i nauče više o njegovim dostignućima i doprinosu svijetu.

Na kraju su odabrana 2 najbolja rada i to rad Stele Duboković učenice OŠ kralja Tomislava 8.a i rad Sare Pavičić također učenice OŠ kralja Tomislava 7b. Autorima tih radova Udruga Nikola Tesla-Genij za budućnost će uručiti vrijedne nagrade u sklopu manifestacije Tesla&friends koja će se održati 10. srpnja ove godine ispred spomenika Nikole Tesle u Zagrebu.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259