Održano predavanje Marka Fereka - "Kreativnost i ADHD"

Fotografije uz članak 5
15.02.2017

Održano predavanje Marka Fereka - "Kreativnost i ADHD"

U organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost i u suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske i Hrvatskom zajednicom tehničke kulture u dvorani Zajednice, 14. veljače održano je predavanje o ADHD-u i kreativnosti Marka Fereka, predsjednika Udruge Buđenje i autora knjige „Hiperaktivni sanjari“.

Više od 50 sudionika prisustvovalo je predavanju, među kojima i velik broj odgojnih i obrazovnih djelatnika. Ferek ih je upoznao s ADHD-om odnosno hiperaktivnim poremećajem te ispričao vlastita iskustva i življenje s ovog dijagnozom kao i iskustva koje je stekao dugogodišnjim radom s djecom kojima je dijagnosticiran ADHD.

Glavna tema predavanja bila je povezanost ADHA-a i kreativnosti, pa je predavač tako ponajviše govorio o teoriji da izrazito kreativne osobe imaju slične karakteristike kao osobe s ADHD-om, a riječ je o „creative-upside-of-ADHD“ teoriji prema kojoj su poznati kreativni pojedinci poput Einsteina, Davea Pilkeya i Davida Neelemana imali ADHD. Neke od glavnih karakteristika kreativaca i osoba s ADHD-om su maštovitost i drugačiji način razmišljanja, hiperaktivnost i emotivnost te impulzivnost.

Ferek je na predavanju naglasio važnost mijenjana svijesti okoline o ADHD-u i pojedincima kojima je poremećaj dijagnosticiran, osobito u sustavu obrazovanja koji bi se, kako je rekao, trebao prilagoditi mladima s ovom dijagnozom. Rekao je i kako se unazad nekoliko godina svijest okoline ipak promijenila na bolje te se sve više prihvaća različitost i drugačiji načini razmišljanja, tipični za, kako ih zove, „hiperaktivne sanjare“.

Svojim radom Ferek i Udruga Buđenje već godinama nastoje osvijestiti javnost o problematici ADHD-a, ukazati na važnost prihvaćanja različitosti među djecom i probleme na koje nailaze u obrazovnom sustavu, ukazati i na pozitivne strane ADHD-a te pomoći djeci i mladima s ADHD-om, što je bio i cilj ovog predavanja.

Predavanje je dio ciklusa radionica i predavanja po nazivom „Kako razviti kreativnost i inovativnost svakog pojedinca“.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259