ODRŽANO NATJECANJE MLADIH ZA GODIŠNJU NAGRADU NIKOLA TESLA – GENIJ ZA BUDUĆNOST

14.03.2014
Na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu u srijedu 12. ožujka održan je Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli za učenike i studente hrvatskih osnovnih i srednjih škola te fakulteta. Jedna je to od kategorija natječaja za Godišnju nagradu Nikola Tesla – genij za budućnost koja će se petu godinu zaredom dodijeliti u srpnju ove godine u ovoj i još dvije kategorije - Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran Teslinim izumima te Kategorija Teslinog proširenog djelovanja kao što su zaštita okoliša, obnovljivi izvori energije te projekti poticanja kreativnosti inovativnosti.

Natjecatelje i okupljene goste među kojima i predstavnike Udruge inovatora Hrvatske, UN-a u Hrvatskoj, Grada Zagreba, Veleposlanstva Republike Srbije u Hrvatskoj, na početku programa pozdravila je dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu Sandra Bischof.

U prigodnom programu, o važnosti poticanja kreativnosti i inovativnosti u obrazovanju i društvu kao temelju modernog doba okupljenima je govorio predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš. O toj temi te Teslinoj ostavštini i ulozi u suvremenom dobu govorili su i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić, dekan RIT Croatia Don Hudspeth, predsjednica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić, poznati istraživač Nikole Tesle i filozof Velimir Abramović te predsjednica udruge Nikola Tesla – genij za budućnost Dragica Mihajlović.

Student RIT-a Croatia Tino Herljević, prošlogodišnji dobitnik nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost i učenica zagrebačke Osnovne škole kralja Tomislava Josefina Matea Krtalić oduševili su prisutne kratkim performansom „Intervju s Teslom.“

Predsjednica Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost Dragica Mihajlović rekla je kako je Hrvatski sabor na dnevni red napokon stavio prijedlog odluke o proglašenju nacionalnog Dana Nikole Tesle. Udruga je još 2012. godine dala inicijativu obilježavanja Dana Nikole Tesle 10. srpnja na dan njegova rođenja, a nadaju se da će Hrvatski sabor prihvatiti prijedlog već do 10. srpnja ove godine.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259