Održane dvije tehničke radionice u Obrtničkoj i tehničkoj školi u Ogulinu

30.11.2018

U četvrtak 29. studenoga 2018. godine održana su dvije tehničke radionice u Obrtničkoj i tehničkoj školi u Ogulinu. Nastavak je to suradnje započete na ovogodišnjoj ARCI u Zagrebu kada su učenici škole posjetili izložbu.

Radionicu je vodio Zvonimir Vađon, stalni suradnik Udruge inovatora Hrvatske, a učenike škole 1 i 3 razreda njih 52, pozdravila je Silvana Svilar, v.d. glavni tajnik i upoznala ih je s radom Udruge i njenim programom. Pozvala je učenike da se priključe i ostalim programima UIH-a.

U prvom dijelu radionice voditelj Zvonimir Vađon je uz pomoć učenika prezentirao radove poznatih inovatora. Drugi dio radionice odnosio se na izradu praktičnog rada, izradu principijelnog modela telegrafa izumitelja Ferdinanda Kovačevića. Ferdinand Kovačević bio je pionir hrvatske telegrafije. Pronalazak tzv. Dupleks veze patentirao je 12. veljače 1876. Dupleks veza je omogućila da se Morseovi znakovi istodobno odašilju jednim vodom u suprotnim smjerovima. Patentna isprava izdana je u Beču i smatra se prvom u povijesti hrvatskog izumiteljstva.


Sve informacije vezane za Ferdinanda Kovačevića učenici su sa zanimanjem slušali, a izradom svog praktičnog rada uz stručno vođenje voditelja učenici su samostalno izradili principijelni model telegrafa i pokušali uspostaviti vezu sa svojim kolegom u razredu.

Zbog velikog interesa učenika ista radionica ponovit će se i u mjesecu prosincu.

Izvješće pripremila: Silvana Svilar

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259