Održana je radionica: ˝Tesla'S-trip˝ u okviru Programa: Arhimed academia - Kako potaknuti inovativnosti i kreativnost kod svakog pojedinca

08.04.2022


U četvrtak 07. travnja 2022. održana je radionica: ˝Tesla'S-trip˝ u okviru Programa: Arhimed academia - Kako potaknuti inovativnosti i kreativnost kod svakog pojedinca. Radionica je održana u organizaciji Hrvatske zajednice inovatora i Udruge Nikola Tesla- Genij za budućnost.

Radionica je bila namijenjena za učenike Osnovne škole kralja Tomislava iz Zagreba, članove udruga i nekoliko učenika ljubitelja djela i rada Nikole Tesle. Na radionici je sudjelovalo 18 sudionika.

Radionicu je vodila dugogodišnja suradnica gđa. Vesna Mlinar, prof. likovne kulture koja je kroz poznate priče o djetinjstvu Nikole Tesle učenike uvela u razmišljanja i vizije za izradu svog stripa o proživljenim događajima Nikole Tesle u djetinjstvu koje je bilo bogato raznim inovativnim igrama.

Osmišljavajući svaki dan neku novu igračku Tesla je kroz igru dolazio do mnogih zaključaka. Istraživao je prirodu, životinje koje je na taj način i zavolio. Promatrao je događanja u prirodi koja su mu pomogla u daljnjem istraživačkom radu. Nikola Tesla je bio nestašan i znatiželjan te je često zbog toga ulazio u nevolje, ali isto tako njegova znatiželja i nestašluk dovele su ga na mnoge ideje u budućnosti koje su mu pomogle da osmisli i napravi izume bez kojih današnji život ne bi bio moguć.

Prije nego što su poslušala priče učenicu su naučili što je strip i koji su njegovi dijelovi, te što je kompozicija priče, kako se postavlja kadar i koja se perspektiva koristi u određenim situacijama.

Zadatak je bio da učenici izaberu jednu priču o Nikoli Tesli i pretvore je u strip te organiziraju kadrove i primjene perspektivu za Tesline anegdote. Većina učenika je odabrala Teslin prvi izum 'udicu' s kojom je lovio žabe. Neki su se odlučili i za priču o promociji novog aparata za gašenje požara koji se nije mogao upaliti, ali uz Teslinu asistenciju otpetljavanja cijevi aparat se pokrenuo i počela je teći voda.

Na kraju radionice radovi su pregledani i ocijenjeni. Izabrana su dva najbolja stripa i to radovi učenica: Erike Ledić i Klare Tomšić. Najbolji radovi će biti predstavljeni u okviru obilježavanja rođendana Nikole Tesle kod spomenika Nikole Tesle u Zagrebu. Nagradu će im uručiti predstavnici Školske knjige u sklopu svečanog programa ˝Teslina golubica˝ 10. srpnja 2022.


FOTOGALERIJU MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259