Održana edukativna radionica „Učinkovita komunikacija - važan segment uspjeha u poslu“

Fotografije uz članak 3
16.05.2019
U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Udruge Nikola Tesla- Genij za budućnost i održana je 6. edukativna radionica „Kako razviti kreativnost i inovativnost svakog pojedinca- inspirirani Nikolom Teslom“ na temu „UČINKOVITA KOMUNIKACIJA- KAO VAŽAN SEGMENT USPJEHA U POSLU ”. Radionica je održana u prostorijama Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) dana 16. svibnja 2019. godine u dvorani HZTK-e u Dalmatinskoj 12.

Voditeljica radionice, Melita Manojlović rođena je u Bosni i Hercegovini, a velik dio svoga života živjela je u depresivnom stanju, pod utjecajem traume. Odlukom da želi postići napredak u životu i maknuti se od negativnosti, pretvorila je svoje životno iskustvo u alat kojim je preokrenula svoj život. Melita Manojlović pomaže ljudima u poboljšanju načina komuniciranja, u rješavanju konflikata i u postavljanju ciljeva. Nositeljica je raznih certifikata u području neuro-lingvističkog programiranja i autogenog treninga.

Edukatorica je polaznicima radionice objasnila kako učinkovito komunicirati i prezentirati vlastite ideje. Svaki pojedinac doživljava svijet preko osjetila, ali ne igraju sva osjetila jednako bitnu ulogu. Postoje vizualni tipovi, čije je primarno osjetilo vid, auditivni tipovi koji se oslanjaju na sluh i kinestetski tipovi koji informacije unose dodirom i uče kroz iskustvo. Kako bismo efektivno prezentirali svoje ideje, moramo na pravilan način pristupiti sugovornicima, odnosno kroz pravo osjetilo. To se može prepoznati po verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji. Neverbalna komunikacija prenosi puno više informacija koje podsvjesno uočavamo. Riječi koje govorimo tvore samo 7% komunikacije. Ton glasa zauzima 38%, a držanje tijela čak 55%. Ako uspijemo neverbalnom komunikacijom doprijeti do sugovornika, uspjet ćemo i uspostaviti verbalnu komunikaciju.

Gospođa Manojlović dala je polaznicima radionice savjete za verbalnu komunikaciju i rješavanje sukoba. Ne smijemo donositi neutemeljene zaključke, oni zatvaraju komunikaciju. Kako bi se sugovornik otvorio, prvo ga trebamo pitati za mišljenje, a onda tek ponuditi svoje i tražiti rješenje. Edukatorica je preporučila korištenje „ja poruka“ umjesto „ti poruka“ kako bismo lakše razriješili konflikt. Korištenje „ti poruke“ kod sugovornika često stvara osjećaj napadnutosti. „Ja mislim da je ovo ispravno“, zvuči puno bolje i dobit će pozitivniju reakciju od „Ti si u krivu“. Korisno je i ponavljati važne informacije više puta kako bismo bili sigurni da smo prenijeli glavnu misao poruke i da ju je primatelj prihvatio .

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259