OBLJETNICA: NIKOLA TESLA – VELIKAN INOVATORSTVA

14.07.2014

Nikola Tesla

U Hrvatskoj je ove godine u spomen na jednog od najvećih svjetskih izumitelja 10. srpnja prvi puta obilježen Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija. Odluku o proglašenju nacionalnog dana izglasao je Hrvatski sabor u travnju ove godine na inicijativu Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost, koja svake godine u srpnju trodnevnom manifestacijom Tesla & friends obilježava rođendan ovog po mnogočemu jedinstvenog inovatora ili - kako je sam volio reći - „otkrivača stvari koje postoje u prirodi“.

Rođen 1856. godine u Smiljanu kraj Gospića, Nikola Tesla je još kao dječak počeo razvijati svoj interes prema tehnici. Poznat je po brojnim izumima i patentima s područja elektrotehnike i radiotehnike te kao pokretač primjene izmjenične električne energije, što je omogućilo mnogo efikasniju i jeftiniju distribuciju. Njegova istraživanja prethodila su otkrićima poput rendgenskih zraka i radiotelegrafske veze. Registrirao je 112 patenata za izume iz različitih područja tehnike - generatora i električnih motora, transformacije električne energije, visokofrekvencijskih aparata, radija, rasvjete, turbina i drugih uređaja. Umro je 7. siječnja 1943. godine u New Yorku, ostavivši iza sebe izume na kojima se zasniva suvremeni svijet. Njemu u čast, međunarodna jedinica za jakost magnetnog polja prozvana je tesla (T).

U Hrvatskoj se u njegovu rodnom mjestu nalazi Memorijalni centar Nikola Tesla gdje se skuplja i čuva građa vezana za njegov život i rad, a najveći dio Tesline dokumentacije i osobnih predmeta danas se nalazi u Muzeju Nikola Tesla u Beogradu. Muzej posjeduje vrijednu kolekciju od više od 160.000 originalnih dokumenata, knjiga i časopisa, tehničkih eksponata, fotografija, planova i crteža. U Tehničkom muzeju u Zagrebu 1976. godine otvoren je Demonstracijski kabinet izuma Nikole Tesle u kojemu i danas posjetitelji kroz pokuse mogu upoznati primjerice okretno magnetsko polje, Tesline visokofrekventne transformatore, bežični prijenos elektromagnetskih titraja, brod s daljinskim upravljanjem, model Tesline turbine i dr.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259