Obavijesti vezane uz MSCA i Obzor 2020

14.02.2018
Razmjena osoblja u području istraživanja i inovacija - RISE

Kao što ste već upoznati, rok za prijavu projektnih prijedloga za Razmjenu osoblja u području istraživanja i inovacija (RISE) je 21. ožujka 2018. godine.

Korisna dokumentacija i poveznice za pisanje RISE projektnog prijedloga:

 • Najčešći nedostaci u RISE projektima, koji mogu biti od pomoći prilikom pisanja projektnog prijedloga dostupni su ovdje.
 • MSCA NCP kolege iz Irske objavili su RISE Vodič za pisanje projektnog prijedloga. Vodič za prijavitelje nadopunjen je korisnim savjetima i komentarima kako raspisati pojedini kriterij projektne prijave. Vodič je dostupan ovdje.
 • RISE webinar NCP kolega iz Švicarske
 • Net4Mobility promotivni video primjera RISE projekta u praksi

Također, želimo Vas obavijestiti da pružamo uslugu čitanja projektnih prijedloga. Napominjemo da nismo u mogućnosti ulaziti u znanstveni sadržaj projektne prijave, te će se komentari odnositi na strukturu prijave kao i na sadržaj vezan uz neznanstvene kriterije evaluacije (učinak i implementacija). Projektne prijedloge nam možete slobodno dostaviti zaključno do 16. ožujka 2018. godine. Za dodatna savjetovanja (individualna savjetovanja, e-mail ili telefonska savjetovanja) stojimo na raspolaganju!

Mogućnost uključivanja u konzorcijske istraživačke projekte

Iskazi interesa za partnerstvo unutar Razmjene osoblja u području istraživanja i inovacija - rok u 2018.:

 • Iskazi interesa organizacija iz Argentine (preko 40 interesa)
 • Seluck University iz Turske traži malo i srednje poduzeće za partnera za RISE projektni prijedlog. Područje ekspertize je nanokemija, tehnologija membrane, nanočestice, sinteza polimera.

Iskazi partnerstva, prema dostupnim interesima, redovito se ažuriraju.

Ako ste zainteresirani za prijavu projekata u okviru navedenog MSCA natječaja ili želite proširiti svoju listu potencijalnih partnera za konzorcije, slobodno nam pošaljite ispunjeni partnerski profil na sandra.vidovic@mobilnost.hr kako bi ga proslijedili našim kontaktima u inozemstvu. Obrazac partnerskog profila te objedinjeni iskazi interesa stranih institucija dostupni su ovdje .

Umrežavanje putem Portala za sudionike

Prijavitelji projekata koji traže partnere u okviru Obzora 2020. mogu se putem Portala za sudionike (engl. Participant Portal) umrežiti u okviru pojedinih otvorenih ili najavljenih poziva. Primjerice, u okviru natječaja za RISE trenutno je dostupno 11 iskaza interesa. Iskazi su dostupni ovdje.

Iskusni istraživači

Rezultati MSCA Individualnih stipendija za 2017. godinu

Putem MSCA Individualnih stipendija, u 2017. godini, 1.348 istraživača, s najvećim potencijalima i projektima s izvrsnim učinkom na europsko društvo i ekonomiju, financirano je u iznosu od 248,7 milijuna eura. Najviše prijava i financiranih projekata je unutar panela za biološke znanosti i društvene znanosti. Ovogodišnji postotak uspješnosti je 15%.

Čestitamo svim hrvatskim iskusnim istraživačima čiji su projekti odobreni za financiranje, te ovim putem dostavljamo informacije koje bi Vam mogle biti od pomoći:

Za pomoć pri implementaciji projekta te daljnjih koraka, slobodno nam se obratite!

Sljedeći natječaj za Individualne stipendije otvoriti će se 12. travnja 2018. te će biti otvoren do 12. rujna 2018. godine!

 • Španjolski MSCA COFUND STARS: SupercompuTing And Related applicationS Fellows Programme zapošljava 12 iskusnih istraživača na postdoktorsko istraživanje u području geoznanosti, meteorologiji, HPC, biološkim znanostima, genetici, personaliziranoj medicini, računalnom inozemstvu, fizici te računalnoj primjeni u društvenim znanostima. Rok za prijavu je 30. travanj 2018., a više informacija dostupno je ovdje.
 • Španjolski MSCA COFUND IBEC’s Programme in Bioengineering Excellence Scientific Training (BEST) zapošljava 12 iskusnih istraživača na postdoktorsko istraživanje u području nanomedicine, staničnog inženjerstva, upotrebe IT u zdravlju. Rok za prijavu je 30. travanj 2018., a više informacija dostupno je ovdje.

Na EURAXESS portalu ( ovdje ) trenutno je objavljeno preko 250 radnih mjesta za mlade i iskusne istraživače koji uključuju doktorske studije u okviru MSCA Mreža za inovativno osposobljavanje ili doktorske i postdoktorske stipendije MSCA COFUND-a.

Ostale Obzor 2020. obavijesti

 • Javno savjetovanje Europske komisije o prijedlogu preporuka Vijeća o promicanju uzajamnog priznavanja kvalifikacija i razdoblja studiranja u inozemstvu. Europska komisija poziva sve dionike da iskažu svoje mišljenje i sugestije putem upitnika. Savjetovanje je otvoreno do 19. veljače 2018. godine.
 • Dan koordinatora u Bruxellesu - Europska komisija će 22. veljače 2018. godine organizirati Dan koordinatora u Bruxellesu, s početkom u 9.30 sati i trajanjem do 17.00 sati. Događaj je namijenjen prvenstveno koordinatorima projekata u Obzoru 2020., koji se pripremaju na potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Komisija je omogućila i live stream s događaja, za koji ne treba posebna prijava. Više informacija dostupno je ovdje.
 • Informativni dan za područje Mala i srednja poduzeća Obzora 2020 . održat će se u petak 23. veljače 2018. s početkom u 10 sati u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Donje Svetice 38, Zagreb. Više informacija dostupno je ovdje.

Za više informacija vezanih uz mogućnost individualnih akademskih mobilnosti slobodni smo Vas uputiti na mrežne stranice Obzora 2020., EURAXESS.hr portala kao i na Facebook stranicu Euraxess Croatia - Research in the heart of Europe.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259