IN MEMORIAM; Stanislav Čajavec

IN MEMORIAM
dr. sc. STANISLAVU ČAJAVCU
20. svibanj 1948. - 16. listopad 2008.
16. listopada, nešto iza ponoći poslije duge i teške bolesti napustio nas je naš prijatelj i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske dr. sc. Stanislav Čajavec.

Naša Udruga, inovatori Hrvatske ostali su bez izuzetnog inovatora, predsjednika, znanstvenika, vizionara, ali u prvom redu čovjeka - borca za boljitak inovatorstva.

Dragi prijatelju,

Kako izraziti tugu za Tobom, čovjekom koji je svog sebe ugradio u inovatorstvo, koji je svojim primjerom sve nas, Tvoje suradnike gurao naprijed. Nisi imao vremena stati. Uvijek si nam svojim idejama i vizijam trasirao puteve kojima je krajnji cilj bio stvoriti bolje okruženje i uvijete za rad našim članovima – inovatorima. Kad si preuzeo predsjedničku dužnost, još u Odboru za inovacije i koordinaciju inovatorstva Hrvatske zajednice tehničke kulture, u najtežim trenucima za hrvatsko inovatorstvo vidio si načine kako ćemo izgraditi novu još bolju organizaciju u sustavu tehničke kulture. 2004. godine u prosincu kad smo utemeljili Udrugu inovatora Hrvatske rekao si: "INOVACIJA JEDNAKO KOMERCIJALIZACIJA mora biti naš moto u izgradnji inovatorskog sustava u Hrvatskoj. Želimo li pridonijeti razvitku Hrvatske u državu temeljenu na modernim ekonomskim načelima i znanju trebamo se prestati baviti slabostima iz prošlosti i okrenuti se budućnosti".

Od tog trenutka Udruga inovatora Hrvatske radom na sustavnom organiziranju inventivnog rada sve se više okreće inventivnom radu koji bi se trebao ugraditi u komercijalizaciju inovacija i kvalitetniju izgradnju Hrvatskog inovatorskog sustava. Tragom toga inicirao si suradnju sa strukovnim udruženjima kao što su Hrvatsko veterinarsko društvo i Hrvatsko društvo fiziologa koji postaju kolektivnim članicama Udruge inovatora Hrvatske, pokrenuo aktivnosti u znanstvenoj i sveučilišnoj zajednici na uključivanju znanstvenika, sveučilišnih profesora i znanstvenih novaka u programe Udruge inovatora Hrvatske. Bio si ugledan promotor u tim sredinama neophodnosti zaštite intelektualnog vlasništva kako bi rezultati njihovih istraživačkih projekata bili zaštićeni, i na taj način ponuđeni hrvatskom gospodarstvu.

Kao prvi čovjek Udruge inovatora Hrvatske nikada nisi zaboravljao da smo dio velike porodice Hrvatske zajednice tehničke kulture. Uvijek i svagdje isticao si da su svi savezi u tehničkoj kulturi zajednica inventivnih i kreativnih ljudi, onih koji prateći razvoj svojih tehničkih područja djelovanja pronalaze kreative načine i putove za primjenu dostignuća u podizanju tehničke kulture među svojim članovima. Posebno intenzivno si taj sud zagovarao od trenutka izbora za dopredsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Tvoj ugled znanstvenika – inovatora, vlasnika nekoliko patenata bitno je utjecao na sve s kojima si surađivao da se uključe u ostvarivanje Tvojih – naših htjenja i ciljeva.

Ostavio si za sobom prostor djelovanja kojeg će biti teško ispuniti. Jednako tako ucrtao si pravce kojima ćemo sigurno nastaviti.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259