Župan Karlovačke županije Damir Jelić otvorio 13. iKA-u

18.09.2019

Župan Damir Jelić danas je u Tehničkoj školi otvorio 13. bienalnu izložbu inovacija – iKA. Na njoj će biti predstavljene 62 inovacije, stotinjak autora, a sudjeluju i predstavnici iz susjednih regija te iz Dolenjske i Bele krajine i Unsko – sanskog kantona. Izložba će se moći razgledati do petka u vremenu od 9 do 18 sati, a organizirali su je Udruga inovatora Karlovačke županije i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Karlovac. Otvarajući izložbu župan Jelić je rekao.

Lijepo bi bilo da sljedeću iKA-u otvaramo na Trgu bana Jelačića gdje bi iza nas bila Oružana sa skelom u punoj izgradnji. Zašto Oružana? Upravo zbog ovog spoja profesora Sekulića i Tesle kao metafore svega onoga što vi nosite u svojim srcima kroz ideje i neke ljude koje ste sretali od kojih ono što je u genima je društvo izgradilo, do razina trnovitog puta od samo ideje ili invetivnosti do inovacije i ove sreće, proizvoda. Naime, tamo raste Centar izvrsnosti u kojem će itekako značajno mjesto imati spoj s jedne strane na jednom katu strojarstva, a na drugom katu elektrotehnike, uz onaj dio gdje „srce Hrvatske“, a to je Karlovačka županija, vidi sebe, a to je turizam. Taj prostor je zamišljen od djece u dječjoj dobi do onih najstarijih, a iskusnih koji djeci mogu vraćati silno iskustvo te da bude njihovo okruženje. A koliko drži Grad, Županija do toga, jasno vam je ako netko na glavnom trgu uvidi taj prostor da je to onda i jedna jasna poruka što bi se tamo sve trebalo rađati. Ne „skačem“ na novu iKA-u, ovdje smo na ovoj, ali ovo je i jedna najava jer u ovom trenutku uz 30-tak centara izvrsnosti, svega su tri aplicirala, a ovaj naš za Karlovačku županiju je treći, što znači da bi moralo biti dosta novca. Ili konkretizirat ću, očekuje se samo odabir izvođača. Dakle, pri samom smo kraju.


Otvorenju izložbe inovacije prisustvovao je i karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

Karlovac ima svoju tradiciju inovatorstva i mislim da smo u tom segmentu malo i preskromni. Ovih dana popularna je „Škola za život“ pa bih ja posebno istaknuo ljude koji rade u Tehničkoj školi i drugim srednjim školama u Karlovcu koji osim svog nastavničkog posla, odvajaju hrpu vremena i ljubavi djeci i na neki način prenose na njih svoju ljubav prema inovacijama. To je u stvari onaj zalog za budućnost; svjesni smo da mlade generacije su ustvari naša budućnost i u tom kontekstu, mislim da možemo svi zajedno učiniti više, poručio je gradonačelnik Mandić.

O važnosti inovacija i inovatorstva na otvorenju su govorili i predsjednik Županijske gospodarske komore Zlatko Kuzman te glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Matija Žugec.

Dodjela priznanja najboljim inovacijama bit će u petak u 13 sati.

Suorganizatori su Udruga inovatora Hrvatske i zajednice tehničke kulture Grada i Županije, dok su supokrovitelji Karlovačka županija, Grad Karlovac i Tehnička škola.

Izvor: www.karlovački.hr

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259