Zlata Bartl - "Teta Vegeta", gospođa koja je sa svojim timom stvorila čuveni začin; danas bi imala 100 godina

22.02.2020

Hrvatska znanstvenica, Zlata Bartl, poznatija pod nadimkom teta Vegeta, danas bi slavila svoj 100. rođendan. Gospođa rođena 1920. godine u Sarajevu zaslužna je za najpopularniji dodatak jelima na ovim prostorima. Bartl je krajem 1950-ih bila voditeljica tima u Podravkinom istraživačkom laboratoriju koji je naposljetku i izumio Vegetu.

Zlata Bartl 1938. godine u Zagrebu je upisala tadašnji Mudroslovni Fakultet (današnji Filozofski), gdje je stekla zvanje profesorice kemije, fizike, matematike, meteorologije i mineralogije. Uz to je govorila i četiri strana jezika; španjolski, njemački, talijanski i francuski. Nakon što je dobila diplomu vratila se u Sarajevo gdje je prihvatila posao profesorice, ali kako stoji na Podravkinim stranicama, njezini interesi bili su nešto drugačiji.

OD DJETINJSTVA JE VOLJELA KEMIJU

“Privlačila me anorganska kemija, a život me nekako uvijek vodio sve dalje od nje”, govorila je Bartl koja je u Podravci završila sasvim slučajno i to nakon što je neko vrijeme provela i u zatvoru. Naime, svoje učenice jednom je prilikom odvela na putovanje u Italiju, nakon čega je osuđena na kaznu zatvora od osam godina uz prisilni rad.

Zatvorska kazna, međutim, nije došla zbog samog puta već zato što je Bartl ranije bila učlanjena u ustašku mladež i njezin put u Italiju te oduševljenje tom zemljom jugoslavenske vlasti protumačile su kao simpatiziranje talijanskog fašizma. Kako je jednom prilikom tvrdila za Večernji list , nije ju oduševljavala tamošnja politika već spomenici i kultura. Bartl je u zatvoru dobila tuberkulozu kralježnice te je puštena na slobodu nakon 15 mjeseci kazne. O njezinom učlanjenju u ustašku mladež kasnije se uglavnom govorilo kao naivnom činu.

Godine 1955. stigla je u Zagreb, a kako je u vrijeme njezinog dolaska padao obilan snijeg, zapela je ovdje. U to vrijeme odlučila je potražiti posao te je u novinama vidjela da Podravka traži kemijskog tehničara za rad u laboratoriju pa se prijavila. Za dva dana javili su joj da je dobila posao. Bio je to idealan posao za Bartl koju su prirodne znanosti zanimale još u djetinjstvu.

NASTANAK VEGETE I JUHE IZ VREĆICE

“Za vrlo kratko vrijeme shvatila sam što i kako treba raditi i počela se osjećati dijelom tih ljudi i sredine koja me izuzetno lijepo primila. Zaljubila sam se u Podravku i njene ljude na prvi pogled”, govorila je Bartl, a prenijela je svojedobno kompanija. Tijekom godina dobila je mnoge nagrade, ali jedna joj je bila najdraža:

“Najveće mi je priznanje i zadovoljstvo što je dobar proizvod, Vegeta, uz zalaganje komercijale, proizvodnje, tehničke kontrole i drugih službi postala veliki proizvod”, rekla je jednom prilikom. Osim za Vegetu, Bartl je zaslužna i za juhe u vrećicama koje je Podravka počela proizvoditi 1957. godine na njezinu inicijativu. Inače, tada Podravka nije imala strojeve za zatvaranje vrećica s juhom pa su ih zatvarali ručno, glačalima.

Zlata Bartl preminula je u koprivničkoj bolnici 30. srpnja 2008. godine nakon duge i teške bolesti. U njezino ime Podravka je još 2001. godine pokrenula Zakladu prof. Zlate Bartl, koja potiče stvaralački i inovativni rad studenata.

Izvor: www.telegram.hr i www.vecernji.hr

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259