Završena međunarodna izložba inovacija ARCA 2023

Fotografije uz članak 14
16.10.2023

Ovogodišnja 21. međunarodna izložba inovacija svečano je otvorena u četvrtak 12. listopada 2023. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. ARCA 2023 organizirali su Hrvatska zajednica inovatora uz suorganizatore Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu, Hrvatsku zajednicu tehničke kulture, IFIA – međunarodnu asocijaciju inovatora i Sveučilište u Zagrebu. Pokrovitelji su bili Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede i Državni zavod za intelektualno vlasništvo. Supokrovitelj je bio HAMAG – BICRO, partner izložbe TEHNIX d.o.o. dok su sponzori bili HS Produkt d.o.o. te Končar elektroindustrija d.d.
Svečanosti otvorenja prisustvovali su Izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske posebnog savjetnika za ekonomiju izv.prof.dr.sc. Velibor Mačkić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora te saborski zastupnik Dražen Srpak, župan Šibensko kninske županije dr. sc. Marko Jelić, izaslanica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te načelnica sektora za inovacije Diana Krčmar, zamjenik predsjednika IFIA Zoran Barišić, zamjenica ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu gospođa Dijana Machala, rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu prof. dr. sc. Ivana Samardžića , dekani i prodekani Zagrebačkog sveučilišta.
Na svečanosti otvorenja potpisana su i tri Sporazuma o suradnji i to sa Sveučilištem u Slavonskom Brodu, Hrvatskim katoličkim sveučilištem i Sveučilištem Sjever.
Na izložbi se predstavilo više od 200 inovacija i novih tehnologija iz gotovo svih područja ljudskog rada, od industrije do svakodnevnice, a koje su rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz privatnog i javnog sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih tvrtki i start-up tvrtki iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Sjeverne Makedonije, Moldavije, Češka, Belgija, Kine, Irana, Poljske i Srbije. U sklopu izložbe prvi dan održao se Inovacijski forumi na temu; "Društvene znanosti kao pokretač socijalnih inovacija" kojim je moderirala prof. dr. sc. Elizabeta Ivičević Karas, prodekanica za znanost, inovacije, transfer znanja i cjeloživotno obrazovanje Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Program Arhimed academia predstavio se radionicom za djecu: Vidi X – mikroračunala koju su vodili profesori 1. Tehničke škole Tesla iz Zagreba, Andreja Šrancl, dipl. ing. i Bruno Banušić, dipl. ing. Za učenike Osnovne škole Marija Jurić Zagorka iz Zagreba. Istu radionicu popratili su drugi dan i učenici 1. tehničke škola Tesla iz Zagreba.
Popratni program drugog dana izložbe bio je veoma bogat. Počeo je krasnom prezentacijom učenika 1. Tehničke škole Tesla na temu: Uređenje školskog parka kao primjer zelene učionice uz stručno vodstvo njihove voditeljice Ružice Lončar.
Studenti Sveučilišta Vern iz Zagreba bili su sudionici predavanje: Što je intelektualno vlasništvo i koja je njegova svrha koje je vodila mr. sc. Tanja Milović, načelnica Sektora za potporu inovacijskim i kreativnim djelatnostima, Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.
Radionicu: Ključni akteri finskog obrazovnog sustava koju je vodio Igor Vukelić, student/guidance counsellor poslušali su mnogi profesori, nastavnici i mentori zagrebačkih osnovnih i srednjih škola.
A drugi dan izložbe završili smo s radionicom Radionica Lego WeDo – osnove robotike koju je vodio Dražen Beleta, dipl. ing. vanjski suradnik Hrvatske zajednice inovatora. U radionici su sudjelovali učenici Osnovne škole V. Dečaka iz Rakitja kao i nekolicina sudionika ARCE.
ARCU 2023 smo svečano i zatvorili sa svečanom dodjelom zlatnih, srebrnih i brončanih medalja, posebnim nagradama, nagradom WIPO i IFIA, a najveće uzbuđenje je izazvala dodjela GRAND PRIX.
IFIA nagrada uručena je za Tehnix eko modularni dječji vrtić- tvrtke Tehnix d.o.o.
WIPO Nacionalna nagrada za inovatore - CONNEKT - “The world’s first smart, modular plug and play system” autora Lovro Stipanović, Josip Oroz, Ivan Vlainić, Nedeljko Štefanić
WIPO Nacionalna nagrada za mlade inovatore AUTOMATIZIRANI UREĐAJ ZA SJEČENJE ŽICE autora Slobodana Popovića i mentora Miljenka Tomašeka, ing. el. iz Elektrostrojarske škole Varaždin.
Grand PRIX dobila je inovacija CONNEKT - “The world’s first smart, modular plug and play system” autora Lovro Stipanović, Josip Oroz, Ivan Vlainić, Nedeljko Štefanić.
Na svečanosti dodjele medalja potpisan je i Sporazum o suradnji s predstavnicima inovatora Južno afričke Republike SALGA DIGITAL s kojim učvršćujemo suradnju i poticanje inovatorstva na međunarodnoj razini.
Ovogodišnju ARCA-u je u 3 dana posjetilo više od 1000 posjetitelja, dok je na predavanjima i radionicama bilo više od 200 sudionika svih uzrasta.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259