Završena iKA 15 – Izložba inovacija Karlovac

Fotografije uz članak 1
22.09.2023

Podjelom zlatnih, srebrnih i brončanih medalja, u petak 22. rujna završila je 15. iKA – Izložba inovacija Karlovac, bienalna izložba u organizaciji Udruge inovatora Karlovačke županije i Županijske komore Karlovac.

Izložba je održana od 19. do 22. rujna, tradicionalno u Tehničkoj školi Karlovac, uz organizacijsku potporu Hrvatske zajednice inovatora i Zajednice tehničke kulture Karlovca. U svojem 15. izdanju je okupila pedesetak inovacija, među kojima su osim inovacija karlovačkih inovatora i poduzetnika, bile i inovacije partnerskih udruga inovatora iz Zagreba, Rijeke i Pule. Učešćem inovatora iz Unsko sanskog kantona (BiH) i Dolenjske i Bele Krajine (Slovenija) iKA je imala opet međunarodni karakter.

Dobar dio predstavljenih inovacija na iKA-i je već nagrađivan na domaćim i inozemnim izložbama, u primjeni je i pozitivno utječe na poslovne rezultate svojih tvrtki, pa je ovo bila dobra prilika da posjetitelji, a prije svega poduzetnici, vide svjetska dostignuća novih proizvoda i tehnologija. Nastavljena je i tradicija predstavljanja učeničkih radova s ciljem promocije mladih talentiranih kreativaca i motiviranja učenika za inovatorstvo. Radove učenika predstavile su Tehnička škola Karlovac, Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac, Obrtnička i tehnička škola Ogulin, kao i studenti Veleučilišta u Karlovcu.

Stručni Ocjenjivački sud procjenjivao je tehničko – tehnološku razinu izloženih inovacija, njihov utjecaj na ekologiju, zdravlje i sigurnost, komercijalnu vrijednost, kao i razinu kreativnosti uloženu u njihovo stvaranje. „Ovo je bila jedna od do sada najkvalitetnijih iKA i nije bilo jednostavno odabrati najbolje. Zbog toga smo odlučili dodijeliti više medalja nego što je to za ovu izložbu bilo ranije.“, rekao je Vladimir Tudić, predsjednik Ocjenjivačkog suda. Ukupno je dodijeljeno 13 zlatnih, 11 srebrnih, 10 brončanih medalja u kategorijama mladih inovatora i seniora, koje je uručio predsjednik Organizacijskog odbora iKA-e i predsjednik Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman. Zlatnim medaljama nagređene su inovacije „Dimenzijska mjerna stanica“ iz HS Produkta d.o.o, “30 kW parna turbina za pogon pumpe demi vode – TTK-ATRS 30“ autora iz Tvornice turbina d.o.o., EduGarden tvrtke Smart Garden Systems j.d.o.o., Brand Woolee od Fema d.o.o., „Stroj za čišćenje lješnjaka“ autora iz Veleučilišta u Karlovcu, inovacija „Connekt“ Lovre Stipanovića, „Inovativna tehnologija za reciklažu otpada MO-BO-TO“, tvrtke Tehnix d.o.o., „Codemize 360“ tvrtke Codel d.o.o., „Putnički katamaran PROECO“ tvrtke Marservis d.o.o., „Inovativni priključak za spajanje konstrukcijskih elemenata od tankostijenih čeličnih c-profila“ autora s Građevinskog fakulteta u Rijeci, te inovacija „Nivelator-S“ tvrtke Stipanovič iz Črnomlja.

Dodijeljene su i posebne nagrade Hrvatske zajednice inovatora koje je uručio tajnik, Matija Žugec.

U ime nagrađenih, čestitajući organizatorima na još jednoj uspješno organiziranoj izložbi inovacija u Karlovcu na nagradama se zahvalila Branka Stepić-Županičić iz Tvornice turbina d.o.o., Karlovac.

iKA 15 na najbolji način je zaokružila obilježavanje 30 godina djelovanja Udruge inovatora Karlovačke županije. Osim izlagačkog dijela bila je dopunjena i dodatnim programom za sve uzraste. U suradnji s Hrvatskom zajednicom inovatora za učenike Tehničke škole Karlovac održane su dvije radionice „LegoWeDo – uvod u robotiku“ koje je vodio Dražen Baleta, dok je za studente i profesore Veleučilišta u Karlovcu organizirano stručno predavanje Tanje Milović iz DZIV-a na temu „Zaštita intelektualnog vlasništva“. Dio programa iKA-e bio je i stručni program „Inovacijama do konkurentnog gospodarstva“ na kojem je uvodno izlaganje na temu „Stanje inovacijskog sustava u RH“ održao predsjednik Hrvatske zajednice inovatora, Miljenko Šimpraga.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259