Završena iKA 14 – Izložba inovacija Karlovac

27.09.2021
Izložba je održana od 21. do 24. rujna, tradicionalno u Tehničkoj školi Karlovac. U svojem 14. izdanju je okupila pedesetak inovacija, među kojima su osim inovacija karlovačkih inovatora i poduzetnika, bile i inovacije partnerskih udruga inovatora iz Zagreba, Rijeke i Pule. Učešćem inovatora iz Unsko sanskog kantona (BiH) i Dolenjske i Bele Krajine (Slovenija) iKA je imala opet međunarodni karakter.

Dobar dio predstavljenih inovacija na iKA-i je već nagrađivan na domaćim i inozemnim izložbama, u primjeni je i pozitivno utječe na poslovne rezultate svojih tvrtki, pa je ovo bila dobra prilika da posjetitelji, a prije svega poduzetnici, vide svjetska dostignuća novih proizvoda i tehnologija. Nastavljena je i tradicija predstavljanja učeničkih radova s ciljem promocije mladih talentiranih kreativaca i motiviranja učenika za inovatorstvo. Radove učenika predstavile su Tehnička škola Karlovac, Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac, Obrtnička i tehnička škola Ogulin, kao i studenti Veleučilišta u Karlovcu.

Za učenike Tehničke škole Karlovac, kao domaćina izložbe u suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske organizirane su radionice - Izrada mobilnog robota „Roko“. Uz pomoć mentora Zvonimira Vađona, učenici su se upoznali s osnovama robotike i programiranja, a izrađene mobilne robote zadržali za daljnje korištenje i učenje.

Predsjednik Ocjenjivačkog suda iKA-e 14, Ivan Škrtić, potvrdio je da su izložene inovacije bile visoke razine inventivnosti. Ocjenjivana je njihova tehničko – tehnološka razina, utjecaj na ekologiju, zdravlje i sigurnost, komercijalna vrijednost i kreativnost uložena u njihovo stvaranje. Ukupno je dodijeljeno 6 zlatnih, 6 srebrnih, 6 brončanih medalja u kategorijama mladih inovatora i seniora, koje je uručio predsjednik Organizacijskog odbora iKA-e i predsjednik Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman. Dodijeljene su i posebne nagrade Udruge inovatora Hrvatske koje je uručio predsjednik, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga. Uzevši u obzir sve nagrade, među tzv. seniorima najuspješnija inovacija izložbe je „Ćelija za robotsko pročišćavanje srha“ čiji su autori Marko Filipović i Igor Stojković iz tvrtke HS Produkt d.o.o., Karlovac i „BVM8 – vibromonitoring kartica“ grupe autora iz Turbocom d.o.o., Karlovac. U kategoriji mladih inovatora najuspješniji bio je „Solarni automobil“ učenika i njihovih mentora iz Tehničke škole Karlovac i „Primjena računalnog vida u mehatronici“ Tomislava Tropčića, studenta Veleučilišta u Karlovcu.

U ime nagrađenih, zahvaljujući organizatorima što već niz godina organizacijom iKA-e u Karlovcu doprinose promociji inovatorstva, obratio se Igor Stojković. Izložbu je, uz čestitke svim izlagačima na predstavljenim inovacijama zaključio predsjednik organizacijsko odbora Zlatko Kuzman te ujedno pozvao na novo okupljanje na iKA-15.

Izvor: web Hrvatske gospodarske komore.

Cijelu fotogaleriju zatvaranja izložbe možete pogledati OVDJE.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259