Završena 18. međunarodna izložba inovacija ARCA 2020

Fotografije uz članak 8
19.10.2020

Udruga inovatora Hrvatske zajedno sa suorganizatorima, pokroviteljima i sponzorima i ove godine je uspjela organizirati 18. međunarodnu izložbu inovacija ARCA 2020.

Izložba se održala od 15. – 17. listopada 2020. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Svečano otvorenje izložbe započelo je u četvrtak 15. listopada 2020. s početkom u 11:00 sati, gdje se predstavilo više od 200 izlagača sa domaćim i stranim inovacijama.

Na izložbi i sajmu predstavile su se inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskog rada, a značajno mjesto inovatorskog događaja godine zauzele su inovacije mladih autora, učenika srednjih tehničkih škola kao i studenata hrvatskih sveučilišta. Poseban program za učenike srednjih škola pripremljen je i u obliku STEAM radionica; Izrada robotskih kolica sa daljinskim upravljanjem te izrada igrače konzole Nibble.

Ovogodišnja ARCA osim mnogobrojnih stranih izlagača specifična je bila i po posebnom djelu izložbe gdje su predstavljeni i dobitnici natjecanja „ Inventions VS Corona“ kojeg je organizirala Međunarodna federacija udruženja izumitelja i izuma (IFIA), a gdje su predstavljena određena rješenja u borbi protiv COVID-19 virusa.

Izložba se zatvorila u subotu 17. listopada 2020. tradicionalnom dodjelom nagrada. Osim brončanih, srebrnih, zlatnih medalja te najznačajnije Grand Prix nagrade, po prvi puta dodijeljena je i WIPO nagrada koju dodjeljuje Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo.

Grand Prix nagradu je osvojila inovacija iTherapy hybrid (pametni pročišćivač i modulator zraka) tvrtke Kristalna ideja d.o.o. – autorice Inge Kovačić Sindik.

WIPO nagrade:

U kategoriji mladi, inovaciji: Pametna pčelarska vaga (Smart Beekeeper's Scale), mladog inovatora Matije Hržića uz mentora Ivana Vlainića.

U kategoriji senior, inovaciji: Mobilna korona karantena (Mobile Corona Quarantine) tvrtke Tehnix d.o.o.

Posebnu IFIA nagradu osvojio je Franjo Trumbetaš – Bovje promet d.o.o. sa svojom inovacijom Oksieko – uređaj za proizvodnju dezinfekcijskog sredstva široke primjene elektrolitičkim postupkom.

Posjet izložbi i sajmu pa tako i svim popratnim događanjima bio je besplatan je za sve posjetitelje uz obaveznu pridržavanja svih uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259