U Zagrebu održana trodnevna manifestacija Tesla & friends

16.07.2021
U organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost i suorganizatora Udruge inovatora Hrvatske, pokroviteljstva Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH i Grada Zagreba u Zagrebu se od 09. do 12. srpnja 2021. u povodu 165. obljetnice rođenja Nikole Tesle i osmog Dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija održala tradicionalna manifestacija Tesla & friends.


Prvog dana manifestacije 9. srpnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu održan je prigodan program demonstracije Teslinih pokusa.

Na dan Teslinog rođenja, 10. srpnja prigodnim programom kod spomenika Nikole Tesle u Zagrebu uz polaganje cvijeća u kojem će sudjelovati predstavnici udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, Instituta Ruđer Bošković i Grada Zagreba, glumci Nikolina Prkačin i Zvonko Novosel kao i glazbenici Lela i Joe Kaplowitz te Sandra Halužan. Program je završio performansom „Tesline bijele golubice“, puštanjem golubica(fotogaleriju događanja kod spomenika možete pogledati OVDJE.).


Istog dana u Hotelu Esplanade u Zagrebu uz svečani program obilježavanja obljetnice Teslinog rođenja i Dana Nikole Tesle održana je i dodjela godišnje nagrade „Nikola Tesla – Genija za budućnost“. Uz prigodne glazbene izvedbe Sandre Bagarić, Darka Domitrovića i Lava Novosela u okviru svečanog programa održan je i kratki okrugli stol o važnosti inovacija za društvo u kojem su sudjelovali prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, Đuro Horvat, vlasnik i direktor tvrtke Tehnix, Zvonimir Viduka, zamjenik predsjednika Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb i član Udruge inovatora Hrvatske i dr. sc. Nirvana Franković Mihelj, voditeljica projekata u Sektoru za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost(fotogaleriju događanja u hotelu Esplanade možete pogledati OVDJE.).


Kao i prethodnih, nagrada su se i ove godine dodjeljivale u tri kategorije, u kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli, zatim u kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda, uporabnog predmeta ili replike Teslinog izuma te u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja.

U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli kojem su tijekom godine pristupili učenici osnovnih i srednjih škola i studenti hrvatskih fakulteta nagradu je osvojio Hrvoje Prtenjak, učenik Osnovne škole kralja Tomislava u Zagrebu

U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda, uporabnog predmeta ili replike Teslinog izuma nagradu je osvojio projekt SMART BEE – Pametna pčelarska vaga, autora Matije Hržić.

U kategoriji Teslinog proširenog djelovanja koja se odnosi na zaštitu okoliša, korištenje obnovljivih izvora energije i projekata usmjerenih poticanju kreativnosti i inovativnosti nagradu je osvojio projekt VRT NA STRUJU autora Marka Ratkovića.


Okrugli stol bio je uvod u konferenciju Tesla u Zagrebu koja se na temu „Inovacije kao pokretač društva“ održala 12. srpnja u Hotelu International.

Teslini izumi svakodnevno se koriste u gotovo svim granama ljudske djelatnosti. Izumi i inovacije temelj su napretka svakog društva, a posebice temelj razvoja gospodarstva. Konferencijom Tesla u Zagrebu željelo se upravo na to skrenuti pozornost, kao i upoznati zainteresiranu javnost o dostupnim tehnologijama, izumima i patentima Teslinog stvaralaštva koji su danas temelj civiliziranog svijeta odnosno koji se svakodnevno upotrebljavaju u gospodarstvu, tehnološkom razvoju i zaštiti prirode. Konferencijom se željelo i povezati domaće i međunarodne inovativne gospodarstvenike i institucije, educirati javnost o značaju ulaganja u istraživanje i inovacije te potaknuti stvaranje novih izuma, inovacija i patenata u Hrvatskoj(fotogaleriju konferencije možete pogledati OVDJE.).


Na konferenciji su sudjelovali Vitomir Klasić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb, Jagoda pić, samostalna savjetnica u Sektoru za industriju i održivi razvoj Hrvatske gospodarske komore, Vjeran Vrbane, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije i Dragica Mihajlović, predsjednica udruge „Nikola Tesla – Genij za budućnost“, a izlaganja su održali dr. sc. Marijana Borić, znanstvena savjetnica u Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, Marko Ratković, suosnivač i direktor tvrtke Urban Oasis, Đuro Horvat, vlasnik i direktor tvrtke Tehnix, prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić, redoviti profesor u trajnom zvanju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla, Zvonimir Viduka, direktor tvrtke Altpro i dr. sc. Nirvana Franković Mihelj, voditeljica projekata u Sektoru za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Cijelu fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259