U Novskoj je održana konferencija „Mladi - pokretači suvremenih industrija“ koja je označila početak događanja u sklopu Europske godine mladih

17.02.2022

Konferenciju je otvorila državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić koja je uvodno istaknula da je Europska godina mladih prilika poslušati potrebe mladih i njima dati glavnu riječ. Pozvala je mlade da ih izraze kako bi im se pomoglo, ali ih i potaklo u njihovim kreativnim i poduzetničkim idejama. Najavila je kako će Središnji državni ured za demografiju i mlade kreirati programe koji će mladima biti na usluzi. „Naša je obaveza, i ozbiljno smo ju shvatili, da se sve ove inicijative, projekti i prakse koji započnu u Godini mladih nastave i u nadolazećim godinama. Uvjeti da mladi ostanu u Hrvatskoj, ali i oni koji su otišli da se vrate, znamo da su perspektivno zanimanje i dobro plaćeno radno mjesto“ rekla je Josić.

Sudionicima se putem video obraćanja obratila potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica te Sarah El Haïry, državna tajnica za mlade Republike Francuske kao zemlje predsjedateljice EU koja je naglasila važnost mladih za budućnost Europske unije.


Dubravka Šuica u svojoj poruci naglasila je ulogu mladih kao istinskih pokretača razvoja novih tehnologija i cijelog ekonomskog ekosustava, kako na razini Hrvatske tako i na razni Europske unije. “Moj je cilj pomoći u stvaranju uvjeta koji će mlade motivirati da ostanu doma, bez da budu zakinuti u svom privatnom i profesionalnom životu, već da svojim znanjem i poduzetničkim duhom učine vlastite države uspješnima i atraktivnim mjestima za život i rad“ poručila je Šuica.

„Drago mi je što se početak obilježavanja Europske godine mladih održava u Slavoniji, u Novskoj - gradu mladih kreativaca, gamera i inovatora, što pokazuje da Slavonija može privući mlade“, rekao je u uvodnom obraćanju predsjednik Savjeta mladih VRH Josip Jagodar.

Konferencija se odvijala u dva tematska panela: Mladi inovatori te Mladi u industriji videoigara


Matija Žugec, Glavni tajnik
Udruge inovatora Hrvatske

Mlade inovatore i njihove inovacije kroz razgovor s njima predstavio je Matija Žugec, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske.

  • AR Naočale VOICEE; Kristijan i Josipa Bencek, GROW ART
  • Edukativna aplikacija MOOPIES; Mateja i Stefan Vedrina, HIROMA DESIGN
  • Smart Bee - Pametna pčelarska vaga; Matija Hržić (mentor: Ivan Vlainić)
  • PRO S - sustav za pametno upravljanje instalacijama u kući; Josip Oroz i Lovro Stipanović, ELPROMS TEA

Mlade iz industrije videoigara predstavila je Ivana Matanović iz Regionalne razvojne agencije Sisačko – moslavačke županije.

  • Videoigra PANDALOO; Ivan Zorić i Marijeta Šamec, LOOMI DESIGN & STUDIO
  • Videoigra TWIN SOULS; Tomislav Klepac, NEXT LINE SOFTWARE i Florijan Henčel, FNB HENČEL
  • Videoigra MY MANDYLION i Videoigra REFLECTIONS; Matej Balašković, SOLITUDE SOFTWAR.

Srednjoškolski program Tehničar za izradu videoigara predstavio je profesor iz Srednje škole Novska Zoran Gaćeša, te profesor iz Tehničke škole Sisak Zoran Ivanić, a učenici tih škola prezentirali su svoje videoigre.

O modelima i programima financiranja poduzetničkih ideja govorila je Katarina Luketić iz HAMAG BICRO-a te predstavila programe EUREKA i Eurostars.

Cijeli uvodni događaj Europske godine mladih, „Mladi – pokretači suvremenih industrija“ možete pogledati na YouTube kanalu Središnjeg državnog ureda: https://bit.ly/3GLLcxdIzvor: web Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade


FOTOGALERIJU MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259