Svečano otvoren MIPRO 2020.

Fotografije uz članak 4
30.09.2020

U Kongresnoj dvorani Grand hotela Adriatic svečano je otvoren 43. skup MIPRO 2020. Riječ je o najvažnijem skupu koji se bavi ICT temama u Hrvatskoj, a i šire.

Mrežno savjetovanje (konferencija) ICT‐20 @ COVID‐ 19 namijenjeno je razmjeni informacija, inovativnih ideja i najboljih praksi u uporabi Informacijsko‐komunikacijske tehnologije (ICT), digitalnih tehnologija i platformi, te društvenih medija i društvenih tehnologija za vrijeme i nakon pandemije COVID‐19. Razmatra hitne reakcije na pandemijsku situaciju, zdravlje, gospodarski i poslovni oporavak, te faze prevencije pandemije.

Cilj je konferencije pokazati kako te tehnologije mogu pridonijeti socijalnoj koheziji i poboljšati mentalno blagostanje stanovništva, te mobilizirati i ojačati građansko društvo za vrijeme i nakon epidemije i pandemije. Ovu online konferenciju organizira Hrvatska udruga MIPRO, najstarija i najveća ICT udruga u regiji, koja je u svome djelovanju kroz 43 godine dala obznaniti preko 8000 znanstvenih radova predstavljenih na preko 500 konferencija, od pojave prvih mikroprocesora do danas. MIPRO je također dao velik doprinos u ostvarivanju znanstveno‐stručne komunikacije i transfera tehnologije između akademske zajednice i gospodarstva.

Ova se online konferencija održava u vrijeme kada se tradicionalno održavaju godišnji skupovi MIPRO, već dugi niz godina tijekom zadnjega tjedna mjeseca svibnja. Nažalost održavanje ovogodišnjega 43. Međunarodnog ICT skupa MIPRO 2020 moralo je biti pomaknuto za kraj rujna, te se sada, u planirano vrijeme održavanja tradicionalnoga skupa MIPRO, održava ova virtualna online konferencija ICT‐20 @ COVID‐19, što jasno ukazuje na tehnološki utjecaj ICT‐a današnjice u vremenu COVID‐19 ugroze.

U dva će se dana prema programu ostvariti 23 izlaganja koja obuhvaćaju tri segmenta: društvo, zdravlje i prosvjetu. To su zapravo ugrožena područja života i unutar tih tematskih područja stvaraju se vizije i promišljaju nužne promjene u budućnosti.

S obzirom na činjenicu da Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije, ova pandemija nam je donijela dodatne obveze fokusiranja na nastali problem. U tome je pogledu Hrvatska optimalno postavila zaštitu i obranu od ugroze, te je rezultat toga da će i Hrvatska moći, nakon Slovenije, uskoro objaviti kraj epidemije. Vodstvo MIPRO‐a odlučilo je dati svoj doprinos na ovaj način.

Značajno je da se na ovome multidisciplinarnom problemu mobilizirala i svjetska znanstvena zajednica na institucionalnim i individualnim razinama, te da je na putu stvaranja velike količine znanja i saznanja o bolesti COVID‐19, koja se objavljuju u obliku kapitalnih znanstvenih članaka, s dinamikom od stotinjak dnevno, u svim relevantnim časopisima i kroz sve druge medijske informacijske kanale. U toj inicijativi stvaranja učinkovite komunikacije i suradnje, MIPRO kroz ovo online savjetovanje, na kojemu se predviđa oko 500 sudionika, želi dati svoj dodatni doprinos.

Udruga inovatora Hrvatske ove godine pretstavila je tri projekta usko vezana za ugrozu COVID-19 virusom. Dva projekta su od tvrtke TEHNIX d.o.o., te se radi o; MOBILNOJ KORONA KABINI TEHNIX ZA TESTIRANJE I SMJEŠTAJ VIRUSNO OBOLJELIH, radi se o specijalnoj mobilnoj karanteni za kontrolu, testiranje i privremni izolacijski smještaj osoba sa simptomima zaraznog oboljenja COVID-19 kapaciteta za 4 osobe, te CORONA KREMATOR - specijalno postrojenje za termičku obradu infektivnog medicinskog otpada, nastalog od postupaka obrade i liječenja građana, osobne zaštite, dijagnostike i bolničkog liječenja s ciljem sprečavanja širenja zaraze od COVID-19.

Treća inovacija je ITHERAPY HYBRID - PAMETNI PROČIŠĆAVAČ I MODULATOR ZRAKA tvrtke Kristalna ideja d.o.o. iz Splita. Uređaju namijenjenom pročišćavanju i proizvodnji optimalnog zraka unutar zatvorenih prostora; upravljan je i programiram putem procesora koji omogućava prijenos podataka putem mobilne aplikacije radi kontrole i upravljanja onečišćivačima u realnom vremenu.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259