Sjajan uspjeh hrvatskih inovatora u Nürnbergu

Fotografije uz članak 6
01.11.2023

Od 28. do 30. listopada 2023. održao se u Nürnbergu jedan od najpoznatijih i najstarijih međunarodnih sajmova inovacija IENA 2023. koji je ove godine proslavio 75. obljetnicu. U organizaciji Hrvatske zajednice inovatora i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatske zajednice tehničke kulture i HAMAG-BICROHrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije na sajmu je predstavljeno šest hrvatskih inovacija od kojih su četiri inovacije nagrađene zlatnom i dvije srebrnom medaljom.


U kategoriji mladih inovatora zlatnu medalju osvojila je inovacija AUTOJUKEBOX – program za puštanje glazbe u školi, učenika Daniela Lukšića i Vita Rabara pod mentorstvom Prof. Nikole Vujačića. U kategoriji fakulteta zlatnu medalju osvojila je inovacija ZLATNA KORA – vaza s pričom: „Obrazovanjem protiv predrasuda“ Autora izv.prof.Sven Maričić, ravnateljica GDCK Pula Jasna Vekić, Mirej Barbić, Lorena Lazarić Stefanović, Kristina Iveković sa Sveučilišta Jurja Dobrile Pula a srebrnu medalju osvojila je inovacija TAKTILNI PRIVJESCI ZA SLABOVIDNE I SLIJEPE OSOBE autora Marka Maričevića sa Sveučilišta u Zagrebu, Grafički fakultet.

U kategoriji inovatora pojedinaca srebrnom medaljom nagrađena je inovacija CIJEVNI TURBULATOR PROTOKA - TC -09 autora Stanka Bezeka.

U kategoriji inovacija u industriji zlatne medalje su osvojile inovacija EduGarden autora Josipa Lukešića i Andreja Penića iz tvrtke Smart Garden Systems i Inovacija Električni putnički katamaran ProEco60 autora Luciana Bega iz tvrtke Marservis d.o.o.

Predstavnik Hrvatske zajednice inovatora u Međunarodnom ocjenjivačkom sudu IENA i ove godine bio je Zoran Barišić, dipl. ing.


Na 75. jubilarnom sajmu u Nürnbergu ove godine predstavljeno je više od 500 inovacija iz 25 zemalja svijeta a sajam je posjetilo više od 30.000 posjetitelja. Najveće zanimanje izazvale su inovacije mladih inovatora koje su pokazale značajan tržišni potencijal te zainteresirale brojne predstavnike gospodarskog sektora. Hrvatski inovatori i ove su godine potvrdili izvrsnost i konkurentnost u međunarodnom okruženju, te su na marginama Sajma održani brojni poslovni razgovori od kojih će mnogi zasigurno rezultirati konkretnim komercijalnim uspjesima.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259