Salon inovacija u Bjelovaru: Predstavio se veliki broj mladih inovatora

03.10.2019
Županijska komora Bjelovar organizator je 7. po redu Salona inovacija Bjelovar, koji je u četvrtak, 3. listopada u Velikoj dvorani hotela Central u Bjelovaru okupio brojne inovatore iz Bjelovarsko-bilogorske županije uz gostovanje renomiranih i nagrađivanih inovatora iz cijele Republike Hrvatske.

Inovacijski sustav RH razvijao se je u zadnjih 10 godina, međutim njegovi rezultati, usprkos napretku, još uvijek su ispod stvarnih potencijala. Stoga je cilj ove manifestacije prikazati dostignuća tvrtki članica HGK, ali i škola, veleučilišta, ustanova, udruga i svih inovatora koji žele predstaviti svoje inovativne radove.

Manifestacija se je održala u suradnji sa Sektorom za industriju HGK i Udrugom inovatora Hrvatske. Stoga je direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić naglasila kako su upravo ovakvi sajmovi sjajna odskočna daska tvrtkama. Isto tako, kazala je da HGK međusobno povezuje inovatore, ali i da ih potiče da s vlastitim inovativnim proizvodom izađu na tržište.

Za one koji tek žele promovirati svoju inovaciju, sufinanciramo nastupe na izložbama inovacija gdje ih, u suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske i Savezom inovatora Zagreb, promoviramo , pojasnila je Kesić Šapić.

Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić naglasio je pak i da važnost ovakvim sajmovima leži u tome da inovatori jedni druge motiviraju.

Udruga inovatora Hrvatske okuplja 28 lokalnih udruga diljem države, tako da smo na različitim razinama. Mogu procijeniti da je nekih organiziranih inovatora oko 500, 600 , rekao je Bračić istaknuvši da inovatorstvo živi i bez formalnog organiziranja te mu treba dati društveni značaj.

Sajmu inovacija prisustvovao je i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, koji ovu manifestaciju pozdravlja.

Kada govorimo o inovacijama, onda je to zasigurno jedan od motora gospodarstva. Buđenje naše industrije zasigurno diže potrebe i za time. Ovo je 7. Sajam inovacija, ima puno sudionika, očekujemo i puno korisnika. Želimo da inovatori, kroz inovacije, naprave iskorak, i mislim da smo na pravom putu , poručio je župan.

Zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić napomenuo je kako su za Grad Bjelovar inovacije od velike važnosti.

Mi, kao Grad Bjelovar potičemo inovacije i nove startupove, tako smo i ove godine imali nagradu od sto tisuća kuna za najbolji startup. Nama su inovacije, ali i svi poduzetnici općenito vrlo važni, kao i njihova mišljenja , rekao je Brajdić.

Što se pak izlagača tiče, većim djelom su to bili iznimno mladi ljudi, a među kojima i Dominik Šikulec, student 3. godine mehatronike na Veleučilištu u Bjelovaru, koji je na Sajmu inovacija predstavio svoj završni rad. Dominik je dva mjeseca radio na robotu, koji s trake miče letvice na stol te ih potom vraća na traku i na taj način ispisuje slova „VUB“. Pri izradi završnog rada Dominiku je mentor bio Tomislav Pavlic, predsjednik Studentskog inkubatora i predavač na studiju mehatronike, koji je tom prigodom naglasio da VUB putem udruge Studentski inkubator studente motivira na bavljenje konkretnim projektima.

Završne radove, ali i cjelogodišnji rad kojim se bavimo na Veleučilištu, između ostalog, izlažemo i na Salonu inovacija, a ove godine imamo izložena ukupno četiri eksponata , rekao je Pavlic.

Na kraju manifestacije inovatorstva i kreativnog stvaralaštva, odlukom stručne komisije proglašene su tri najbolje inovacije 7. Salona inovacija i svečano dodijeljene prigodne nagrade njihovim autorima-inovatorima. Posebna kategorija nagrada i ovog puta bila je Nagrada za mlade inovatore.

Izvor: www.bjelovar.info

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259