Priopćenje Hrvatske gospodarske komore

19.03.2020
Poštovani,

javljamo Vam kako je Vlada RH na sjednici održanoj 17. ožujka prihvatila paket mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa. Ima ih ukupno 63, a glavni cilj im je očuvanje radnih mjesta i isplate plaća.

Mjere Vlade pročitajte OVDJE.

Hrvatska gospodarska komora donositeljima odluka prošlog je tjedna predložila niz mjera za pomoć poduzetnicima čije je poslovanje pogođeno koronavirusom. Među njima je kreiranje HBOR-ova kreditnog programa s minimalnim kamatnim stopama kojim bi se svim ugroženim poslovnim subjektima osiguralo reprogramiranje kredita s mogućnošću odgode plaćanja (počeka). Predložili smo i osnivanje državnog fonda iz kojeg bi se sufinancirale plaće radnika tvrtki koje trpe posljedice zbog koronavirusa kako bi se sačuvala likvidnost. Fleksibilniji pristup kod rješavanja dospjelih obveza i loših kredita (NPL-ova), čime bi se osiguralo da kratkoročna kriza već zadužena poduzeća ne dovede u još nepovoljniju financijsku situaciju. Predlažili smo i obročnu otplatu poreza na dobit iz financijske 2019. godine u šest mjeseci (obroka) te hitno skraćivanje procedure uvoza radne snage i porezno rasterećenje sezonaca radi lakšeg zapošljavanja nakon što se situacija smiri.

Tu su i mjere koje tek trebaju biti donesene i koje bi se morale koordinirati s Europskom komisijom, poput izmijenjenih i ciljano korištenih sredstava EU fondova, odnosno lobiranja za interventna sredstva. To u prvome redu podrazumijeva promjenu pravila o mogućoj visini i namjeni državne pomoći (state aid) pod koju bi se mogli uvrstiti troškovi potrebni za održavanje poslovanja i radnih mjesta te brzo i trenutno reprogramiranje dostupnih sredstava EU fondova, naročito onih koje ne koristimo u dovoljnoj mjeri.

S obzirom na dinamiku promjene uputa o postupanjima vezanim uz COVID-19, nastojimo u što kraćem roku ažurirati sve informacije koje se nalaze na našoj službenoj stranici kako bi naše članice imale informacije koje su im potrebne za poslovanje zato Vas ljubazno molimo da pratite najnovije informacije koje objavljujemo na sljedećoj poveznici: https://www.hgk.hr/korona

Kao i do sada, na raspolaganju smo za sva dodatna pitanja.

S poštovanjem,

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259