Otvorena 18. međunarodna izložba inovacija ARCA 2020.

Fotografije uz članak 14
15.10.2020

Danas u četvrtak u 11:00 sati počelo je svečano otvorenje 18. međunarodne izložbe inovacija ARCA 2020 u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Na ovogodišnjoj izložbi, koja je ujedno i prva fizički održana izložba inovacija u europi, predstavilo se više od 180 inovacija i inovatora iz zemlje i svijeta.

Izložbu je otvorio predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić koji se ujedno i osvrnuo na nekoliko specifičnosti ovogodišnje izložbe. Ovogodišnja ARCA, osim mnogobrojnih stranih izlagača, specifična je i po posebnom djelu izložbe gdje će biti predstavljeni i dobitnici natjecanja „ Inventions VS Corona“ kojeg je organizirala Međunarodna federacija nacionalnih asocijacija inovatora(IFIA), a gdje su predstavljena rješenja u borbi protiv COVID-19 virusa.

Na izložbi i sajmu predstavit će se inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskog rada, a značajno mjesto inovatorskog događaja godine zauzimaju inovacije mladih, učenika srednjih tehničkih škola kao i studenata hrvatskih sveučilišta. Poseban program za učenike srednjih škola pripremljen je i u obliku STEAM radionica; Izrada robotskih kolica sa daljinskim upravljanjem te izrada igrače konzole Nibble.

Otvorenju su nazočili i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanka Stričević, ispred Hrvatske gospodarske komore voditeljica sektora za industriju Tajana Kesić Šapić, predsjednik uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec, prorektor za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, te izaslanik predsjednika RH Velibor Mačkić.

Nakon svečanog otvorenja krenuo je i obilazak izlagača i njihovih inovacija, da bi se završilo sa STEAM radionicama za mlade i panel raspravom: Poduzetništvo i inovacije u vrijeme Corone.“

Izložba traje do subote 17.10.2020. kad će se održati dodjela nagrada za najbolje inovatore i inovacije.

Posjet izložbi i Sajmu pa tako i svim popratnim događanjima besplatan je za sve posjetitelje uz napomenu da se obavezno pridržavaju svih uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259