Hrvatska zajednica inovatora se predstavila na sajmu poljoprivrede , poljoopreme i mehanizacije CroAGRO te sajmovima hrane i zdravog življenja

05.12.2022


Hrvatska zajednica inovatora organizirala je kolektivni nastup svojih članica na ovogodišnjem sajmu poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CroAGRO te sajmovima hrane i zdravog življenja.

CroAGRO koji se je održavao od 01. do 04. prosinca 2022. godine na prostoru Zagrebačkog velesajma u Zagrebu u šest paviljona na 16.000 četvornih metara izložbenog prostora uz sudjelovanje izlagača iz 21 zemlje.

Na izložbenom prostoru predstavili su se: Fakultet elektrotehnike i računarstva s dvije inovacije: Heterogeni autonomni robotski sustav za primjene u vinogradarstvu i marikulturi (HEKTOR) i Autonomni katamaran za manikulturu, tvrtka Tehnix d.o.o. predstavila je MO-BO-TO – inovativnu tehnologiju za potpunu reciklažu komunalnog otpada, tvrtka PIP d.o.o. proizvode Musculpip, Energypip i Gelee royale Zn-D3, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu predstavio je ASH4SOIL poboljšivače tla za kemijske melioracije na bazi bio otpada, Društvo inovatora Faust Vrančić i njihov predstavnik predstavili su dušično organsko gnojivo od sirove vune, autorice Dragice Jerkov, Društvo inovatora Kanfanar Rovinj i njihov predstavnik predstavili su Uređaj za zaštitu od divljači autora Drage Tankovića, a Savez inovatora Istarske županije Vozicheck – sklopivi stol – kolica autora Matka Plovanića. Svi izloženi radovi su izazvali izniman interes posjetitelja kao i potencijalnih partnera. Najmlađi posjetitelji su s radošću ponijeli doma slikovnice tvrtke PIP d.o.o. kako bi saznali što više o pčelama i blagodatima meda.


Na marginama sajma CroAGRO održan je i stručni seminar – radionica AGRI FOOD - Tech: Inovativne tehnologije za poljoprivredu i prehrambenu industriju: prilike i izazovi na kojem je sudjelovao i predsjednik Hrvatske zajednice inovatora prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga koji je održao predavanje o inovacijama članica Hrvatske zajednice, promociji inovatorstva i najavio sajam AGRO ARCU koja će se održati u Gradu Prelogu u mjesecu svibnju 2023. godine. Pozvao je i sve prisutne da posjete izložbeni prostor HZI na sajmu CroAGRO. Stručni seminar je organizirao Talijanski institut za vanjsku trgovinu.

FOTOGALERIJU STRUČNOG SEMINARA MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU, izvor fotografija Hrvatska zajednica inovatora

Hrvatska zajednica inovatora organizirala je i dvije radionice za učenike osnovne i srednje škole.

Prva radionica: „Uvod u arduino“ održana je za 12 učenika 1. tehničke škole Tesla, a radionicu je vodio vanjski suradnik HZI Jurica Đurić. Učenici su došli u pratnji profesorice Ružice Lončar. Uz uvodno predavanje o programiranju dogovorena je i iduća radionica kao nadogradnja za korištenje uređaja Vidi X. Cilje radionica je da će polaznici pod stručnim vodstvom voditelja radionica usvojiti teorijska znanja i praktične vještine čime ćemo potaknuti interes i motivaciju za nastavak obrazovanja djece u IT području. Radionice su održane u sklopu projekta "Svjetlo na zajedničkom putu" te financirane od strane HEP-a.

FOTOGALERIJU RADIONICE VIDI X MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU, izvor fotografija Hrvatska zajednica inovatora


Druga radionica održana je za 14 učenika Osnovne škole Marije Jurić Zagorke iz Zagreba. Učenici su došli u pratnji profesorice fizike Natalije Kirčenkova. Tema radionice je bila „Lego WeDo“ gdje su učenici koristili setove lego kockica i izradili robota, mačku, bager i teretno vozila koje su uz pomoć aplikacije i pokrenuli.


FOTOGALERIJU RADIONICE LEGO WEDO MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU, izvor fotografija Hrvatska zajednica inovatora

A u maloj dvorani Zagrebačkog Velesajma Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagrebačkog sveučilišta održao je prezentaciju - HECTOR robotski sustav za prskanje i skidanje mladica u vinogradima koju je vodio prof. dr. sc. Zdenko Kovačić.

Za cijelo vrijeme održavanja sajma djelatnici Hrvatske zajednice inovatora radili su promociju međunarodne izložbe inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA koja će se održati u svibnju 2023. godine. Održan je veliki broj poslovnih susreta i animiran veliki broj potencijalnih izlagača za nadolazeću AGRO ARCU.


FOTOGALERIJU NASTUPA HRVATSKE ZAJEDNICE INOVATORA MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU, izvor fotografija Hrvatska zajednica inovatora

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259