Edukativna radionica: Kako razviti kreativnost i inovativnost svakog pojedinca inspirirani Nikolom Teslom- Lego WeDo

03.03.2022
U organizaciji Hrvatske zajednice inovatora i Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost, a u okviru Programa Arhimed academia i teme: „Kako razviti kreativnost i inovativnost svakog pojedinca inspirirani Nikolom Teslom“ održana je edukativna radionica: Lego WeDo.

Radionicu je vodio Dražen Beleta, edukator i mentor iz Inovatorskog kluba Popovača.

Dražen Beleta je u svom uvodnom izlaganju rekao da je Nikola Tesla otac robotike. Istaknuo je da je i cilj ove radionice otkrivanje robotike kroz igru i zabavu s Lego edukacijskim setovima. Rekao da nije najvažnije biti programer, cilj je imati znanje i primjenjivati tehniku i mehaniku u svom timu kako bi se dobio kvalitetan proizvod. Konstrukcija, ulazne i izlazne jedinice, mikro kontrolor i softver su stvari koje čine izradu jednog robota. Spomenuo je kako postoje udruge za robotiku, tehniku i mehaniku u koje se učenici mogu uključiti za nalaženje rješenja kroz inovativnost. Učenicima je dao savjet da ako se na projektu radi precizno i posvećeno, ukupno vrijeme izrade projekta je najkraće.


Namjena radionice je bila ostvarivanje prvih koraka u robotici i programiranju. Učenicima su podijeljene lego kocke i primjeri izgleda konačnog proizvoda. Voditelj radionice, Dražen Baleta, podijelio je učenike u 4 grupe kojima je dao upute na laptopu o slaganju modela lego robota, gitare, vozila za prijevoz tereta i stroja za dizanje tereta.

Na radionici je sudjelovalo 13 učenika Osnovne škole Marije Jurić Zagorke s profesoricom Natalijom Kirčenko te članovi Udruge Nikola Tesla - genij za budućnost, Hrvatske zajednice inovatora i profesor predavač iz druge obrazovne ustanove.

Učenici su kroz igru i zabavu slagali zadane predmete i programiranjem na laptopu omogućili i njihovo pokretanje. Prisjetili su se i dana kada su lego kocke bile glavna zanimacija u njihovoj dobi. Radionica je postigla svoj cilj i učenici su se kroz timski rad i suradnju susreli se s osnovama robotike, pokazali svoju kreativnost i inovativnost kod izrade te samostalno snalaženje i motoriku u danom zadatku.FOTOGALERIJU MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259