DANOVA Poziv za ideje

09.09.2021
Dragi inovatori, praktičari, konceptualni mislioci, poduzetnici, kreativni pojedinci iz svih sredina, start-upova, istraživačkih organizacija i tvrtki koje rade na inovativnim i pristupačnim rješenjima prijevoza, projektni tim DANOVA-e sa zadovoljstvom objavljuje da je Poziv za ideje OTVOREN !

Interreg projekt “DANOVA: Inovativne usluge prijevoza slijepih i slabovidnih putnika u Dunavskoj regiji” je transnacionalni projekt suradnje koji sufinanciraju ERDF, IPA i ENI (fondovi Europske unije). Glavni je cilj projekta poboljšati pristupačnost zračnih i pomorskih luka, te autobusnih i željezničkih stanica za slijepe i slabovidne putnike. Cilj se planira postići razvojem novih usluga i kompetencija koje bi slijepim i slabovidnim osobama omogućile potpuni pristup svim prijevoznim infrastrukturama, informacijama i uslugama. Stoga vas partnerstvo moli da putem slanja svojih prijava na Poziv za ideje obogatite naša znanja o novim rješenjima koja mogu učiniti prijevozne sustave pristupačnijima slijepim i slabovidnim osobama.

Ovim pozivom imate priliku predstaviti svoju ideju međunarodnim sudionicima i relevantnim skupinama u području prijevoza te organizacijama koje predstavljaju slijepe i slabovidne osobe. Odabrane ideje, koje će ocijeniti međunarodni odbor sastavljen od partnera i stručnjaka za područje pristupačnosti za osobe s oštećenjem vida, bit će uvrštene u službenu publikaciju projekta. Međunarodni odbor također će odabrati nekoliko predlagatelja koje će imati prilike predstaviti svoju ideju na završnoj konferenciji projekta DANOVA u Beču! Kao Druge dobrobiti prijave na poziv uključuju uspostavljanje kontakata s relevantnim skupinama u području prijevoza i pristupačnosti za slijepe i slabovidne osobe, te dobivanja povratnih informacija o vašoj ideji.

Poziv za ideje bit će otvoren od 1. rujna do 15. listopada 2021. Prijave se podnose putem OBRASCA NA POVEZNICI koji se ispunjava ISKLJUČIVO na engleskom jeziku. Razdoblje s pitanjima i odgovorima održat će se do 11. listopada 2021., prvi pregled ideja sredinom studenog 2021., a odluka i proglašenje pobjednika 1. prosinca 2021. Za sva pitanja i pomoć kod prijave putem obrasca obratite se projektnom partneru iz vaše zemlje (kontakt se nalazi u tabeli na kraju ovog teksta).

Prihvaćamo prijedloge ideja u dvije različite kategorije:

  1. Izmjene izgrađenog okoliša: prenamjena ili prilagodba određenog okoliša koja ga čini pristupačnijim slijepim i slabovidnim osobama; uključuje izmjene ili dopune, poput tehničke opreme koja je ugrađena u izgrađenu strukturu;

  2. Asistivna tehnologija: posebno osmišljene stavke koje olakšavaju osobama s oštećenjem vida snalaženje u prijevoznim sustavima, uslugama, infrastrukturi, te samoj mobilnosti.

Kriteriji za odabir i ocjenjivanje

Prijedlozi se moraju baviti biti pitanjem sigurnog, samostalnog i učinkovitog kretanja slijepih i slabovidnih putnika. Prijedloge će ocjenjivati međunarodni interdisciplinarni odbor sastavljen od predstavnika partnerskih organizacija i pozvanih stručnjaka u području pristupačnosti za osobe s oštećenjem vida. Predmet ocjenjivanja bit će kvaliteta ideje i njezina izravno povezanost s transnacionalnim konceptom potpuno pristupačnih zračnih i pomorskih luka, te željeznica, tramvajskog i autobusnog prijevoza i kolodvora za slijepe i slabovidne putnike.

Posebni kriteriji ocjenjivanja su:

  • izravna povezanost s prijevoznim sustavom

  • postojanje infrastrukture na kojoj se ideja može temeljiti

  • početne vještine potrebne za korištenje rješenja predstavljenog idejom

  • dodana vrijednost u usporedbi s postojećim rješenjima

  • vrijeme za uvođenje rješenja

  • proračunski i operativni troškovi

Konačna odluka o ishodima Poziva za ideje bit će javno objavljena u prosincu 2021. godine na web stranici Interreg Dunavskog transnacionalnog programa, te na popratnim platformama na društvenim mrežama. Molimo vas da do 11. listopada 2021. uputite sva povezana pitanja partneru u svojoj zemlji. Popis partnera i podaci za kontakt nalaze se u tablici ispod poziva. Ideje koje uđu u uži izbor imat će priliku biti predstavljene na završnoj konferenciji u Beču, a troškovi putovanja i smještaja pokriveni su projektom.

Za više informacija, pratite projekt DANOVA na službenim web stranicama i platformama društvenih medija:

Facebook

DTP Web

Instagram

Veselimo se vašem sudjelovanju!

Projektni tim DANOVA

DANOVA Partneri i kontakti

Država

Hrvatska

Odgovorni projektni partner

Hrvatski savez slijepih

Kontakt osoba

Bruno Tot

Adresa elektroničke pošte

bruno.tot@savez-slijepih.hr

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259