20. međunarodna izložba inovacija ARCA 2022

12.10.2022U organizaciji Hrvatske zajednice inovatora od 13. do 15. listopada 2022. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Gradu Zagrebu održat će se jubilarna 20. međunarodna izložba inovacija ARCA 2022.

Otvorenje izložbe održat će se 13. listopada 2022. s početkom u 10:00 sati gdje će biti predstavljeno više od 200 inovacija i novih tehnologija iz gotovo svih područja ljudskog rada. Od industrije do svakodnevice, a koje su rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz privatnog i javnog sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih tvrtki i start-up tvrtki iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Sjeverne Makedonije, Katara, Njemačke, Turske, Kine, Irana, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Moldavije itd.

U svrhu jubilarne godišnjice Međunarodne izložbe inovacija ARCA 2022 izdat ćemo i prigodnu monografiju „ARCA – prvih 20 godina“ koja će osim tradicije domaćih međunarodnih sajmova obilježiti i 65 godina aktivnog inovatorstva na prostorima Republike Hrvatske.

U sklopu izložbe održat će se i tribina pod nazivom: Digitalna transformacija Hrvatske, na kojoj će se raspravljati o digitalnoj transformaciji poslovanja i kako ju financirati kroz EU fondove. Govornici će se osvrnuti i na način kako digitalizacija označava proces prelaska na digitalno poslovanje, odnosno stalno i sustavno korištenje digitalnih tehnologija kako bi se promijenio model poslovanja.

U sklopu 20. ARCA-e održat će se i STEM radionice za mlade svih uzrasta. Tako će biti organizirana radionica izrade i mogućnosti xVidi mini računala te će se ujedno održati radionica izrade i programiranja robota „LegoWeDo“ za mlađe učenike.

Nakon održanih radionica, u večernjim satima ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice prezentirat će se atraktivna muzikalna Teslina zavojnica sa audio-vizualnim efektima te munjama koje izbacuje do 3 metra.

U sklopu ARCE 2022 Državni zavod za intelektualno vlasništvo tradicionalno će održati predavanje na temu „Zaštita intelektualnog vlasništva“ na kojoj će se detaljnije govoriti o pravu intelektualnog vlasništva koje obuhvaća sustav pravnih instrumenata kojima se uređuje način stjecanja intelektualnog vlasništva i način zaštite od njegovog neovlaštenog korištenja, dok će Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost održati radionicu i tribinu o važnosti Nikole Tesla i etičnog poslovanja.

Zadnji dan predviđeno je i predavanje „ Nadolazećim natječajima za poduzetnike i inovatore“ gdje će biti predstavljeni nadolazeći Javni pozivi Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koji će biti namijenjeni rastu i razvoju MSP-ova i razvoju inovacija u tvrtkama. Dok će na samom zatvaranju biti svečana dodjela nagrada u kategorijama mladih inovatora i inovatora seniora te neizostavna Grand Prix nagrada za najbolju inovaciju sajma.

Izložba inovacija ARCA već godinama po uzoru na najprestižnije svjetske sajmove i izložbe inovacija promovira i promiče inovatorstvo i inovacije i jedna je od najznačajnijih izložbi u kalendaru Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora IFIA.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259