Nove spoznaje iz tehničke kulture, povijesti i prirode

Fotografije uz članak 9
14.05.2009

U najistočnijem dijelu Hrvatske, u gradu Iloku od 07. do 10. svibnja 2009. godine održan je 3. Međunarodni sajam inovacija, tehničkog stvaralaštva mladih i gospodarstva INVENTUM 2009.

Sajam je ove godine posjetila i grupa djece iz Hrvatske dopunske škole u Bruxellesu i Antwerpenu koja četvrtu godinu za redom dolaze u posjet svojoj domovini u okviru Programa razmjena školske djece, a u pratnji učiteljice Lucije Prskalo i gospođe Blaženke Hrastić. Program je i ove godine bio u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture i Udruge inovatora Hrvatske, a domaćin učenicima bila je Udruga inovatora Tesla iz Iloka.

Kako u belgijskom obrazovnom sustavu nema predmeta tehnička kultura kao u hrvatskom posebno atraktivne bile su im radionice iz robotike i zrakoplovnog modelarstva u koje su se uključili s posebnim veseljem.

Hrvoje Vrhovski na izuzetno zanimljiv način uputio ih je u tajne čitanja nacrta i izvedbe robotskih kolica iz elemenata Fischer tehnike koja im je dostupna i u Belgiji. Bio je to za njih prvi korak u svijet tehnike, ali po reakcijama i oduševljenju ne i posljednji. Također im je bila zanimljiva i radionica iz zrakoplovnog modelarstva pod stručnim vodstvom Zlatana Podunajeca gdje su mogli i sami sklopiti model aviona.

Kako napraviti svoj otisak dlana u gipsu pokazao im je inovator Luka Pećanac. Svi se oduševili sa svojim uratkom koji su ponijeli kući.

Sajam INVENTUM otvorio je prof. dr. sc. Ante Markotić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, a nakon otvorenja družio se s učenicima iz Belgije. Tijekom boravka u Iloku učenici su razgledali grad i zidine dvorca Odescalcihi, crkvu Ivana Kapistrana, stare Iločke podrume u čijim su depandansama bili i smješteni. Po dolasku u depandanse dočekala ih je glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture gospođa Marija Dujmović koja im je uručila prigodne poklone. U podrumima su ih upoznali s vinskom tradicijom Iločkog kraja.

Boravak u istočnoj Slavoniji iskoristili su za sat povijesti. Simbol hrvatskog domoljublja i odlučnosti za stjecanje slobode i samostalnosti grad heroj, grad Vukovar bio je odredište i mjesto neposrednog upoznavanja s najnovijom poviješću Hrvatske. Na gradskim ulicama i pročeljima zgrada vidjeli su rane koje je rat ostavio, posjetili Muzej u okviru bolnice Vukovar i kroz šetnju muzejom vratili se u najteže dane za grad Vukovar i njegove stanovnike. Kroz vjerno prikazane lutke – ranjenike u skloništu bolnice i žamor ranjenika u bolnici, izvještavanje novinara Siniša Glavaševića u pozadini zakratko su se vratili osamnaest godina unatrag. Puni dojmova i u tišini krenuli su u posjet i memorijalnom groblju Vukovar i Ovčari. Uz puno upita ZAŠTO vodičima koji su nas pratili u Vukovaru odali su počast našim poginulim vojnicima i civilima.

Kako učenici ne bi napustili Hrvatsku s tako teškim mislima dan kasnije posjetili su Kopački rit kako bi malo uživali u prekrasnoj prirodi Parka prirode. Brodom su se provezli Kopačkim ritom i uživali u ambijentima koji su korišteni za snimanje filma „Duh u močvari”, učenicima prepoznatljive teme.

U povratku i kraći boravak u Osijeku i šetnja njegovom promenadom.

Kako kažu: „Sve što je lijepo kratko traje” tako je i boravak naših gostiju brzo proletio i u nedjelju su se morali vratiti svojim kućama i svakodnevnim obvezama.

Silvana Svilar,
stručni suradnik

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259