NAGRADA „INOVACIJA GODINE“ TVRTKI TEHNIX ZA MBO-T TEHNOLOGIJU GOSPODARENJA OTPADOM

Fotografije uz članak 5
15.12.2014

Marko Bubaš, predsjednik UIH-a, Ivan Vrdoljak,
ministar gospodarstva, Đuro Horvat, vlasnik tvrtke Tehnix

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš danas su u Ministarstvu gospodarstva po prvi puta u Hrvatskoj uručili godišnju nagradu Udruge inovatora Hrvatske „Inovacija godine“ za 2013. godinu. Ovu prestižnu nagradu dobila je tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca za MBO-T tehnologiju gospodarenja otpadom.

Riječ je o tvornici za preradu komunalnog otpada koja rješava komunalne, ekološke i zdravstvene probleme otpada. U njima otpad postaje gospodarski resurs, pa se tako iz ovih postrojenja dobiva osam korisnih sirovina, RDF gorivo za proizvodnju cementa, struje ili topline te sekundarni kompost za korištenje u poljoprivredi. Mnogi ovu inovaciju nazivaju revolucionarnom tehnologijom jer se otpad u svega 10 minuta od dopreme u MBO-T tvornicu u potpunosti reciklira bez potrebe odlaganja na deponije. Ovaj hrvatski izum prepoznat je i u svijetu, čemu svjedoče brojne inozemne nagrade te već 56 izgrađenih postrojenja diljem svijeta.

Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš danas je na dodjeli nagrade ministra upoznao s radom tvrtki i inovatora koje djeluju unutar udruge, a istaknuo je i nužnost skorog donošenja Inovacijske strategije Republike Hrvatske kao i Zakona o inovacijama. Ministar Vrdoljak najavio je da će strategija pred Vladu već sljedećeg tjedna te da vjeruje kako će već u siječnju 2015. biti izglasana u Saboru. Zatražio je i pomoć svih u realnom sektoru u njenoj realizaciji i implementaciji.

Udruga inovatora Hrvatske pokrenula je dodjelu godišnje nagrade UIH-a „Inovacija godine“ kako bi se javno odalo priznanje pojedincima i organizacijama koji su se istaknuli na području inovatorstva, bilo da je riječ o samostalnim inovatorima, inovativnim poduzećima, znanstvenim i strukovnim udrugama ili pak obrazovnim i znanstvenim ustanovama i drugim pravnim osobama koje djeluju u Republici Hrvatskoj.

Nagrada je ove godine prvi puta dodijeljena, a presudni kriteriji pri odabiru bili su uložena kreativnost u stvaranje inovacije, ostvaren dohodak primjenom inovacije, broj zaposlenih radnika primjenom inovacije, tehničko - tehnološka razina inovacije te ekološko, zdravstveno ili sigurnosno značenje inovacije.

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259