NAGRADA „FAUST VRANČIĆ“ ZA ŽIVOTNO DJELO DODIJELJENA PROF. DR. SC. PETRU BILJANOVIĆU

Fotografije uz članak 4
10.11.2015
Prof.dr.sc. Petar Biljanović dobitnik je državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić za životno djelo za 2014. godinu. Ove prestižne nagrade tehničke kulture dodijeljene su u ponedjeljak 9. studenoga u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. 
Dodijeljena je jedna nagrada za životno djelo, osam godišnjih nagrada pojedincima i jedna godišnja nagrada grupi pojedinaca te četiri godišnje nagrade udrugama tehničke kulture i drugim pravnim osobama. Nagrade je uručio ministar prof. dr. sc. Vedran Mornar i predsjednik Odbora za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" prof. dr. sc. Nedjeljko Perić.


prof.dr.sc. Nedjeljko Perić, prof.dr.sc. Petar Biljanović
i prof.dr.sc. Vedran Mornar

Prof.dr.sc. Petar Biljanović nagradu je dobio na prijedlog Udruge inovatora Hrvatske, a prilikom preuzimanja nagrade nazočne je oduševio inspirativnim govorom u kojem je između ostaloga istaknuo: „Mislim da širenje tehničke kulture treba biti jedna od važnih zadaća svake vlasti i vlade, a ne isključivo briga sve malobrojnijih entuzijasta kojih će u današnjem društvu koje se ne temelji na entuzijazmu već priznaje samo i samo profit, biti sve manje“ . Rekao je i: „Često se pitamo kakva je budućnost. Pogledajte mlade oko sebe pa ćete saznati. Sudeći po ovdje prisutnima trebala bi biti dobra bez obzira što je jedan francuski skeptik na temu budućnosti rekao: ni budućnost nije više što je nekad bila“. Mi koji radimo ili smo radili s mladima znamo koliko sjajnih umova ima među njima, samo ih treba „identificirati, locirati i podržati“. Ako to učinimo osigurat ćemo budućnost lijepe naše“. Profesor Biljanović mladima je pak poručio: „Stvarajte dok ste mladi i nemojte ostariti ako baš ne morate!“.

Cjelokupan govor prof. dr. sc. Petra Biljanovića pogledajte ovdje, a popis svih ovogodišnjih nagrađenih na linku Državna nagrada tehničke kulture „Faust Vrančić“.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259