Na sajmu Agro Arca održan stručni skup IFIA-e i potpisana Slatinska izjava

Fotografije uz članak 8
10.05.2010

SLATINA – U sklopu 3. Agro Arce u slatinskom Hrvatskom domu održan je međunarodni stručni skup o agro i ekoinovacijama, na čijem su otvorenju o inovatorstvu i njegovu značenju za poljoprivredu i prehrambenu industriju govorili gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Stjepan Car i predsjednik Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora Andras Vedres. – S Republimo Mađarskom veže nas višestoljetna tradicija suživota i rada na ovim prostorima i zatio je danas predstavljanje najnovijih dostignuća inovatora i udruga na sajmu i današnjoj konferenciji od velike važnosti, rekao je gradonačelnikm Slatine Ivan Roštaš.

– Od velike važnosti je i predstavljanje projekata i inovacija Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske županije, Grada Varaždina i Grada Slatine. Zahvaljujem se predstavnicima županija, gradova i udruga koji će potpisati Slatinsku izjavu, s kojom preuzimamo obvezu i odgovornost za našu budućnost, ali i za budućnost generacija koje dolaze iza nas. Naš cilj i naša misija dadu se iščitati i iz naziva našega sajma: naš cilj je proizvodnja konkurentnog proizvoda i plasman na međunaarodnom tržištu. Taj proizvod mora biti utemeljen na tradiciji, na tradicionalnoj poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji u Hrvatkoj i Mađarskoj, mora imati ekološki predznak i moraju se koristiti nove tehnologije. Mnogi se slažu da se budućnost čovječanstva ogleda u proizvodnji hrane i vode, jer su to najznačajnije čovjekove potrebe. Naša misija sastoji se u tome da se pripremimo za tu budućnost.

– Udruga inovatora Hrvatske ponosna je što su Grad Slatina i ova regija, zajedno s Republikom Mađarskom, prepoznala važnost inovacija, rekao je u pozdravnoj riječi predsjednik udruge Stjepan Car. – Naša želja i naša misija upravo je promocija te aktivnosti. Danas inovacije i inovativnost trebaju biti stil života, stil ponašanja, jer svatko od nas, kad kupuje proizvod, želi ikupiti kvalitetan proizvod po prihvatljivoj cijeni, ali da je nešto različit od drugog. Ta različitost je ključna i s ekonomskog stanovišta nosi dodanu vrijednost. Vi ste spremni platiti više zato što je taj proizvod različit. Stil života znači stalno poboljšavanje, stalno činiti bolje, nešto što daje ekonomsku snagu ili intelektualnu moć. Moćan je onaj tko živi u harmoniziranom okolišu, u kome se ne misli samo na sebe kao prodavača, nego i na kupca. U tim inovativnim odnosima bitna je zastupljenost etika i morala, ali i crpljenje prirodnih resursa na održiv način. Dakle, mi govorimo o društvu čiji razvoj treba biti održiv, a to znači da proizvodnja ne ostavlja iza sebe negativne tragove, da ne crpimo nešto što će skratiti vijek čovječanstvu, nego da svi možemo na ovoj Zemlji dobro živjeti. Sadašnju gospodarsku kriznu prije bih nazvao krizom morala i krizom želje da cijelo društvo bude bolje. Mislim da inovacije imaju ogromno značenje za budući razvoj društva, a znanost je ključna u tome.

Car je naglasio da samo znanje nije dovoljno, nego stečeno znanje treba primijeniti. Tržna ekonomija zahtijeva natjecanje, ono mora biti etično i moralno, ali s inovacijama i inovativnim pristupom koji se bazira na znanstvenim spoznajama. Prema tome, u našem društvu ogroman potencijal su ljudi u čije je školovanje društvo uložilo i oni to moraju vratiti kroz novi pristup, koji će značiti pošteniji razvoj kako bi svi lakše živjeli. Jer, biti bogat, a okružen siromašnim građanima i nije neka sreća. Ja vjerujem u našu misiju: kroz inovacije do boljeg i zdravijeg društva, zaključio je predsjednik udruge inovatora Hrvatske.

Visoki gost iz Mađarske, predsjednik Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora Andras Vedres naglasio je da je najvažnija stvar proizvoditi hranu za sve ljude. Ostvarenje tog projeikta povezalo je službeni stručni skup te Federacije u Slatini sa sada već tradicionalnim sajmom Agro Arca. Naglasio je važnost ekologije i novih rješenja u poljoprivredi, kao i inovativne robe i usluge na tom području

Na skupu je virovitičko-podravski dožupan Zvonimir Koić govorio o mogućnostima povećanja poljoprivredne proizvodnje ostvarenjem projekta navodnjavanja na području županije, član mađarskg parlamenta Istvan Mikola o odnosu kupaca prema sigurnosti hrane, predstavnik tvrtke Educo Eko Slavko Vuković obradio je temu o organskj poljoprivredi i obrazovanju poljoprivrednika za okoliš u Brodsko-posavskoj županiji, a gradonačelnik Gardonyja Istvan Toth predstavio je svoj grad kao ekograd. Ivan Raisz iz Mađarske udruge inovatora govorio je o tehnologiji recikliranja, a Andras Vedres o „zelenoj energiji“. Predstavnici grada domaćina po prvi puta u Slatini govorili su o svojim projektima za proizvodnju bioplina, kogeneracijskoj elektrani s pogonom na pelete iz šumske biomase i dobivanju energije od miscanthusa, dok su predstvanici Varaždina govorili o obnovljivim izvorima energije.

U sklopu stručnog skupa potpisana je Slatinska izjava, dokument kojim se želi naglasiti važnost inovatorstva za budući razvoj lokalnih zajednica, nudeći svima zainteresiranima okvir zajedničkog djelovanja. Slatinsku izjavu potpisali su predstavnici Hrvatske zajednice tehničke kulture, Udruge inovatora Hrvatske, Grada varaždina, Grada Slatine, Grada Gárdonyja, Brodsko-posavske županije, Virovitičko-podravske županije, Saveza inovatora Rumunjske, Mađarskog saveza inovatora i Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora. Potpisnici Slatinske izjave zalažu se za inovacije kao kreativnu snagu ljudskog uma, za zaštitu okoliša i za obnovljive izvore energije. Na prijedlog virovitičko-podravskog dožupana Zvonimira Koića, Slatinska izjava bit će dostavljena Vladi Repoublike Hrvatske i svim ministarstvima, a zamoljeni su i potpisnici iz drugih država da tekst izjave također dostave svojim vladama.

U drugom dijelu konferencije predstavljeno je nekoliko poljoprivrednih proizvoda koji po svojim karakteristikama odskaču od standarda, jer se temelje na ekološkoj pripremi i proizvodnji, a daju i komercijalno značajne rezultate, što je od posebnog značenja u poljoprivrednoj i ekološkoj proizvodnji hrane.

Na sajamskom prostoru također je bilo vrlo živo. Učenici slatinske Osnovne škole Eugena Kumičića predstavili su svoje ekoprojekte, a učenici varaždinske Prve osnovne škole pokazali su da već suvereno vladaju robotiziranim procesima. Za to vrijeme prostor ispred sajamske hale ispunili su majstori u spravljanju čobanca, a kad je poznati slavonski kulinarski specijalitet bio spreman za posluživanje, brojne kotlove, kuhare i njihove pomoćnike „okupirali“ su posjetitelji sajma, komentirajući međusobno koliko je čobanac koji su kušali bio dobar ili baš po njihovu ukusu. Tijekom poslijepodneva na sajamskoj pozornici predstavljeni su vrsni izvorno hrvatski i proizvodi hrvatske kvalitete slatinske tvrtke Mesoprerada, slatinski pojenušac tvrtke Stari podrum i tradicionalne Zahanek torte. Proizvodi su izvrsno predstavljeni pa se predstavnici poduizeća nisu mogli požaliti da nedostaje kušača.

Petar Žarković

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259