NA 5. PULA BOAT FAIRU INOVATORI PREDSTAVILI NAJNOVIJA RJEŠENJA U BRODOGRADNJI I BRODARSKOJ OPREMI

Fotografije uz članak 7
22.10.2014

Udruga inovatora Hrvatske predstavila je 16 zanimljivih domaćih inovacije na 5. sajmu brodske opreme i brodova „Pula Boat Faor 2014.“ održanom u listopadu u Puli. Osobitu pažnju na sajmu su privukla rješenja domaćih, istarskih inovatora koji su se ondje predstavili u okviru Zajednice tehničke kulture Istarske županije i to s četiri inovacije, novim trupom broda Denisa Kvasteka iz Pule, napravom sa mehanizmom za podizanje i ubiranje latinskog jedra inovatora Blaža Pitona iz Fažane, zamkom za ribe Roberta Celije iz Pule te edukativnim i kreativnim igrama „Osvoji Jadran“ i „Mediterranaut“ Sanje Vale Čupić iz Pule. Poznati istarski inovator Branimir Ružojčić na sajmu je predstavio čitavu paletu elektroničkih komutiranih motora promjenjive brzine i smjera, bez četkica i ugrađenim permanentnim magnetima specifično pozicioniranim na površini rotora te novi hibridni dizel i elektro motor za plovila.

Ove se godine na pulskom sajmu predstavilo više od stotinu izlagača iz zemlje i inozemstva s četrdesetak plovila u moru i na kopnu. Izvršni organizator sajma Livijo Bolković naglasio je da sajam predstavlja vrlo atraktivnu međunarodnu ponudu tvrtkama koje žele promovirati svoje proizvode i pronaći nove poslovne mogućnosti.

"Pula Boat Fair je specijalizirani sajam poslovnog tipa koji je izrastao u najbrže rastući sajam nautičkog sektora na jadranskom području", rekao je Bolković.

Sajam je otvorio Gianni Rossanda, predsjednik Uprave Uljanika rekavši kako sajam objedinjuje dvije posebno važne grane za grad i cijelu regiju, a to su turizam i industrija. Sudionike sajma na otvorenju je pozdravio i pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego. Oni su istaknuli kako je Istra nautička i pomorska županija pa je logično da se sajmovi ovakvog tipa održavaju upravo u Puli.

Zanimljivost ovogodišnjeg Pula Boat Fair-a bila je hrvatska i svjetska premijera motorne jahte, a održani su brojni poslovni susreti sa 137 sudionika iz Hrvatske, Italije, Slovenije, BiH, Crne Gore, Srbije, Albanije i Grčke. Glavna područja interesa su brodogradnja, brodska oprema, metaloprerada, obnovljivi izvori energije, strojarstvo i projektiranje.

Organizator sajma bila je Županijska gospodarska komora Pula, a izvršni organizator tvrtka Motortech Consulting iz Pule. Ovogodišnji partneri sajma su poduzeća Uljanik, Tehnomont, Jadransko osiguranje, METRIS, S. M. Internet tehnologije, tvrtka UTE i Zajednica Tehničke kulture Istarske županije.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259