Na 37. generalnoj skupštini IFIA u Ženevi, zamjenik predsjednika Hrvatske zajednice inovatora, gospodin Zoran Barišić, izabran za člana Izvršnog odbora i zamjenika predsjednika IFIA

28.04.202337. Generalna skupština Međunarodne federacije nacionalnih asocijacija inovatora (IFIA) održana je 28. travnja 2023. u Kongresnoj dvorani u Ženevi, Švicarska, a događaju su nazočili nacionalni predstavnici IFIA-e iz preko 70 zemalja članica.

Na skupštini je održan reizbor gospodina Alireze Rastegara za predsjednika IFIA-e za mandat od 2023. do 2027. godine apsolutnom većinom glasova.

Ceremoniju su uveličali brojni gosti: g. Marco M. Alemán, pomoćnik glavnog direktora Sektora za intelektualno vlasništvo i inovacijske ekosustave pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO), gđa. Sophie Torelli Chironi, voditeljica Jedinice za vezu s nevladinim organizacijama pri Uredu glavnog direktora, Ujedinjenih naroda u Ženevi i g. Claude Membrez, generalni direktor Palexpa.

Sastanak je započeo pozdravnim riječima predsjednika IFIA-e, koji je predstavio izvješće o radu IFIA u protekle četiri godine. Nakon toga, rizničar IFIA-e dao je financijsko izvješće za godine 2018.-2023., koje je naknadno prihvatila Glavna skupština IFIA.

Na prijedlog verifikacijskog tijela G. Calvert (predstavnik SAD) zatražio je od Generalne skupštine da se izglasa reizbor g. Alireze Rastegara za predsjednika IFIA kao jedinog kandidata, što je aklamacijom prihvaćeno.

Nakon reizbora g. Rastegara, g. Marco M. Alemán, pomoćnik generalnog direktora Sektora za IP i inovacijske ekosustave u WIPO-u, u kratkom obraćanju osvrnuo se na ključnu ulogu inovacija u unapređenju održivog razvoja i suradnji između IFIA-e i WIPO-a.
Gđa. Sophie Torelli Chironi govorila je o suradnji IFIA-e u postizanju 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda i njezinoj ulozi u tom pogledu. Glavni tajnik UN-a svake godine predstavlja godišnje izvješće o napretku 17 ciljeva održivog razvoja (SDGs), koje se razvija u suradnji sa sustavom UN-a, a temelji se na globalnom okviru pokazatelja, te podacima koje proizvode nacionalni statistički sustavi. Na temelju ovog pristupa, razvoj i implementacija održivih rješenja ostvaruje se intenzivnijom suradnjom s međunarodnim nevladinim organizacijama od kojih je IFIA jedna od najznačajnijih.

Gospodin Claude Membrez, generalni direktor Palexpo-a ( jednog od najeletnijih svjetskih sajamskih prostora), govorio je o suradnji IFIA-e i Palexpo-a te njihovoj podršci IFIA. „Kombinacijom znanja, vještina i iskustava te potencijalnog integracijskog pristupa između Palexpo-a i IFIA-e tijekom ovih godina, vjerujem da sjajna suradnja može stvoriti nove prilike za izumitelje diljem svijeta“ istakao je.

G. David Taji-Farouki, viši savjetnik IFIA-e, raspravljao je o napretku IFIA u proteklih osam godina, uključujući njezin značajan rast u članstvu, te ostvarivanju preko 40 međunarodnih projekata

Predsjednik IFIA je potom zatražio od Glavne skupštine da odobri amandmane na Statut koji se odnose na uspostavu drugog sjedišta IFIA u Kaliforniji, Sjedinjene Američke Države, te izbor prvog zamjenika predsjednika, što je Skupština na kraju i odobrila.

Izvješća o radu različitih odjela IFIA-e predstavili su njihovi voditelji.
Generalna skupština izabrala je 25 zemalja za članice Izvršnog odbora IFIA u narednom dvogodišnjem mandatu 2023.-2025., poredane abecednim redom: Brazil, Bosna i Hercegovina, Kina, Hrvatska, Češka, Egipat, Njemačka, Island, Iran , Kuvajt, Libanon, Malezija, Palestina, Poljska, Katar, Rumunjska, Južna Afrika, Južna Koreja, Šri Lanka, Švedska, Švicarska, Tajland, Ukrajina, Sjedinjene Države i Indonezija.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259