Mladi kanfanarci stjecali nova znanja i sastavljali elektronički uređaj MAKERbuino

30.06.2018

Pod pokroviteljstvom Općine Kanfanar i u suradnji s Osnovnom školom Petra Studenca, a u organizaciji Društva inovatora Kanfanar – Rovinj, u subotu 30. lipnja 2018. su završile trodnevne radionice kojima je cilj bio povratak tehnike u klupe kanfanarskih školaraca. Nakon dugo vremena opet smo imali prilike osjetiti miris tinola (lema) i toplinu lemilice. U današnje vrijeme kada je mlade gotovo nemoguće odvući od mobitela i zainteresirati ih za nešto drugo, MAKERbuino uradi sam konzola pokazala se kao odličan motiv. Prije same igre, konzola se prvo mora sastaviti.

Radionica je bila namijenjena budućim učenicima 8. razreda, a primarni cilj je bio mlade školarce upoznati s tehnikom. Kroz samostalno kreiranje uređaja, tj. konzola naučili su osnove tehnike i spoznali same početke iste. Školarci su se na radionici upoznali s elektroničkim komponentama, naučili čemu one služe, kako komponente nalemit na tiskanu pločicu i na kraju sami složili svoj prvi elektronički uređaj – MAKERbuino.

MAKERbuino je inače vrlo uspješan pilot projekt nastao u garaži mladog Karlovčana Alberta Gajšaka, koji je u vrijeme pokretanja projekta bio srednjoškolac. Albert danas s ovim projektom, uz svoj tim ljudi, uspješno zarađuje i posluje po cijelom svijetu. Upravo je i to jedan od razloga zašto je baš Društvo inovatora Kanfanar - Rovinj odabrao MAKERbuino i njegov primjer uspjeha za prezentiranje mladim Kanfanarcima.

Uz dobru ideju i malo hrabrosti željeli smo prikazati da i naši školarci mogu postignuti velike rezultate.

Opće oduševljenje i ponos vidio se na licima organizatora, a napose sudionika kada im se mladi Gajšek bratio putem video čestitke i zaželio mladim učenicima puno uspjeha u sastavljanju MAKERbuino kita.

Svi sudionici uspješno su sastavili svoje konzole, a kao nagradu dobili ih i na poklon. Također su dobili i preporuku da doma prouče što sve još mogu učiniti s konzolom te da pokušaju i sami nešto isprogramirati. Radionicu su vodili Marčelo Marić, Zoran Černja i David Meden, koje su mladi učenici iznenadili i izrazili su veliko zadovoljstvo što su sudionicima mogli pomoći pri izradi konzole.

Društvo inovatora Kanfanar - Rovinj poziva sve zaljubljenike u tehniku da se priključe Društvu kako bi zajedno kreirali još više sličnih radionica, ne samo za školarce, već i za sve ostale žitelje Kanfanarštine neovisno o njihovoj dobi.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259