MLADI INOVATORI I TEHNIČARI ODUŠEVLJENI ISKUSTVIMA IZ BELGIJE

Fotografije uz članak 7
26.11.2008

Hrvatska zajednica tehničke kulture i Udruga inovatora Hrvatske treću godinu za redom, na poziv Hrvatske dopunske škole iz Bruxellesa i Antwerpena organizirale su posjet mladih inovatora i najboljih mladih tehničara Hrvatske Belgiji i sudjelovanje selekcije hrvatskih inovatora na Međunarodnoj izložbi inovacija u Bruxellesu – INNOVA 2008. od 13. do 15. studenoga 2008. godine. Grupa od 15 mladih inovatora, autora nagrađenih radova na Nacionalnom natjecanju mladih tehničara u Puli, Izložbi maturalnih radova elektrotehničara i elektroničara ARHIMED 2008 u Zagrebu, izložbi maturalnih radova u području dizajna IDIVA u Varaždinu i Izložbi maturalnih radova u području graditeljstva IGRAČ u Čakovcu boravili su u Belgiji od 11. do 17. studenog ove godine. Mladi inovatori bili su smješteni u domovima hrvatskih obitelji u Bruxellesu. Radi se o obiteljima čija su djeca u mjesecu travnju ove godine, u okviru Programa razmjene školske djece, posjetila grad Kraljevicu i Nacionalni centar tehničke kulture.

Dobrodošlicu učenicima prvi dan njihova posjeta zaželjela je gospođa Srećka Sršen, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji. Naglasila je da joj je ukazana velika čast da može pozdraviti odabrane mlade tehničare i inovatore koje dolaze u posjet Hrvatskoj dopunskoj školi u Bruxellesu i Antwerpenu. Upoznala je učenike s djelatnošću Veleposlanstva RH u Kraljevini Belgiji i istaknula da je osnovna funkcija Veleposlanstva jačanje svekolikih veza Republike Hrvatske s Kraljevinom Belgijom i Velikim Vojvodstvom Luxemburg kao i na zaštiti interesa hrvatskih građana u navedenim zemljama. Poseban naglasak u radu je jačanje naših gospodarskih odnosa i osiguravanju podrške za ostvarivanje glavnih strateških ciljeva Republike Hrvatske u slijedećem razdoblju: ulazak u NATO i Europsku uniju. Na prijemu u Veleposlanstvu RH u Kraljevini Belgiji uz učenike prisustvovali su i glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture - Marija Dujmović, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske - Vojislav Raušević, član IO HZTK – Drago Labaš, ravnatelj Graditeljske škole iz Čakovca – Zoran Pazman i nekolicina mentora iz Čakovca i Muća. Zahvalu za srdačan doček u Veleposlanstvu RH izrazila je gospođa Marija Dujmović koja se kratkim govorom obratila svim prisutnim. Svečanom prijemu prisustvovale su i obitelji koje su ugostile naše učenike i učiteljica Hrvatske dopunske škole - Lucija Prskalo. Učenici su u obitelji ponijeli skromne poklone naši donatora (PIP d.o.o, mozgalice autora Mile Dželalije, Puzzle autora Žarka Bošnjaka i Miroslav Džidare, proizvodi Demy dizajna).

Drugog dana program boravka mladih u Belgiji obuhvatio je posjet Europskom parlamentu gdje su mladi uz vodstvo gospođe Gordane Šimić iz Misije Republike Hrvatske pri EU i službenog vodiča razgledali Europski Parlament gdje su bili upoznati sa radom te najznačajnije zakonodavne institucije Europske zajednice. U višesatnom posjetu EU Parlamentu naši mladi tehničari i inovatori uz mentorsku pratnju imali su prigodu razgledati i pojedine dvorane u kojima se Euro parlamentarci održavaju svoje sjednice u Brisselsu.

Nakon posjete Europskom parlamentu "mala hrvatska ekspedicija" uputila se prema Misiji Republike Hrvatske pri EU. U Misiji ih je dočekala Jasna Ognjanovac, opunomoćeni ministar, zamjenik hrvatskog veleposlanika Republike Hrvatske pri Misiji RH u Europskoj uniji. Uz kratke riječi dobrodošlice upoznala je mlade tehničare i inovatore o zadacima i poslovima Misije Republike Hrvatske pri EU u Bruxellesu.

Kao što Vam je možda poznato, rekla je gospođa Jasna Ognjanovac, Republika Hrvatska podnijela je još 2003. godine kandidaturu za članstvo u Europsku uniju, stekla status kandidata u lipnju 2004. godine, a 3. listopada 2005. godine službeno otpočela Pregovore o pristupanju, s ciljem da do 2009. godine Republika Hrvatska i Europska unije zaključe sva otvorena poglavlja koja su uvjet za punopravno članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji. U tom kontekstu, s povećanjem opsega aktivnosti vezanih za pristupne pregovore, rad hrvatske Misije, ujedno i najvećeg hrvatskog diplomatskog predstavništva u inozemstvu, poprimio je posebnu dinamiku. Trenutno je Hrvatska prije svega usredotočena na jačanje političkih odnosa s EU, povećanje trgovinske razmjene, te usklađenje hrvatskog zakonodavstva s pravnim stečevinama Europske unije. Glede svih ovih pitanja, aktivno sudjelujemo u tehničkom, stručnom i političkom dijalogu s partnerima unutar institucija EU, prije svega u Bruxellesu. Izdvojila je dva područja u kojima Hrvatsku čeka puno posla - reformu pravosuđa i brodogradnju i naglasila da ako Hrvatska nastavi s napretkom u svojim pripremama za članstvo, tijekom sljedeće godine predstaviti će se prijedlog financijskog paketa za njezin ulazak u EU. Mladi su sa zanimanjem pratili izlaganje i nakon njega predstavili i sebe i svoje nagrađene radove koji su ih doveli u središte Europe.

U Misiji svim prisutnima su se obratili i glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture Marija Dujmović i glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Vojislav Raušević koji su predstavili rad Hrvatske zajednice tehničke kulture i Udruge inovatora Hrvatske. U svojim izlaganjima naglasili su važnost suradnje s Hrvatskom dopunskom školom u Bruxellesu i Antwerpenu koju vodi profesorica Lucija Prskalo. Kako se Program boravka ne bi sveo samo na ozbiljne teme mladi inovatori prošetali su i centrom grada Bruxellesa i Grand Placeom, posjetili Muzej čokolade te niz povijesno - kulturnih spomenika.

Posjet Bruxellesu upotpunio je obilazak i Atomium i Mini Europe koja se nalazi u poznatom djelu Brisselsa na Heyselu. Na Heyselu se nalazi i Brisselski sajam koji je svoja vrata po 57 put otvorio jednoj od najstarijih izložbi inovacija u svijetu INNOVA 2008 (bivša EUREKA). Na sajmu je Udruga inovatora Hrvatske, uz svesrdnu potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture te pokroviteljstva Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Hrvatske gospodarske komore, predstavila svoju selekciju od 12 inovacija. U okviru izložbe održan je i Dan hrvatskih inovatora čiju su svečanost uveličali brojni uzvanici među kojima su bili: Veleposlanik Misije Republike Hrvatske pri NATO- u gospodin Igor Pokaz, ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH – gospođa Srećka Sršen, direktorica ureda Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu – gospođa Dragica Martinović, direktor izložbe INNOVA gospodin Florin Goden, predstavnici Misije Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, mnoštvo predstavnika stranih delegacija koje su bile izlagači na sajmu INNOVA.

Domaćini skupa bili su gospođa Marija Dujmović, glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture i Vojislav Raušević glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske.

U ime domaćina nazočnima se prigodno obratio glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Vojislav Raušević i zamjenik glavnog tajnika Udruge inovatora Hrvatske Pavao Havliček koji su podsjetili nazočne o kontinuitetu izlaganja hrvatskih inovatora u glavnom gradu Europe još od 1991 godine. Gospodin Vojislav Raušević naznačio je važnost i ulogu inovatorstva i hrvatskog znanja u razvitku hrvatskog gospodarstva te o radu s mladima koji su bitna pretpostavka za svekoliki razvitak svakog razvijenog društva. U ime Hrvatskih diplomatskih institucija u Kraljevini Belgiji nazočnima se obratila i gospođa Srećka Sršen, ministar savjetnik u Hrvatskom veleposlanstvu u Kraljevini Belgiji. Gospođa Srećka Sršen pozdravila je višegodišnju suradnju Hrvatske zajednice tehničke kulture i Udruge inovatora Hrvatske s Hrvatskom dopunskom školom u Belgiji. Naglasila je i važnost promocije Hrvatskog znanja na međunarodnim sajmovima i izložbama poput INNOVA 2008 i dugogodišnju tradiciju toga nastupa Hrvatskih inovatora, jer, naglasila je gospođa Srećka Sršen, upravo u Brisslu je najveća koncentracija diplomatskih predstavništva i zaposlenika u institucijama Europske zajednice koji u pravilu obilaze ovakova događanja na kojima se mogu upoznati s gospodarskim mogućnostima pojedinih zemalja kao i s rezultatima znanstveno tehnološkog razvitka pojedinih zemalja.

Nakon svečanosti povodom obilježavanja Dana hrvatskih inovatora mladi su se uputili prema uredima Misije RH pri NATO-u gdje su ih dočekali zamjenik veleposlanika Dražen Hrastić, vojni predstavnik Republike Hrvatske u NATO-u general bojnik Drago Lovrić i Matija Očuršćak diplomat koji su održali kratko predavanje o značenju Sjeverno atlanskog saveza i o važnosti ulaska Republike Hrvatske u NATO. Naglasili su da kroz Sporazum tj. međunarodni ugovor svaka država članica NATO-a priznaje i podržava pojedinačna prava i njihove međunarodne obveze u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda. Ulaskom u NATO Hrvatsku će kao članicu obvezivati da sudjeluje u rizicima i odgovornostima, uspostavljanja zajedničke obrane i sigurnosti svih članica NATA. Političko i vojno sjedište Organizacije nalazi se u Bruxellesu. Hrvatska je 3. travnja 2008. primila pozivnicu za punopravno članstvo u NATO-u, koje se očekuje 2009. godine.

Mladi su sa zanimanjem pratili izlaganja naših diplomata pri NATO-u. Uz zahvalu gospođe Marije Dujmović i gospodina Vojislava Rauševića na srdačnom prijamu u našoj misiji pri NATO-u mladi su se u pratnji voditelja i mentora uputili na zajednički ručak u službeni restoran NATO-a što je za sve bio izniman događaj. Naši domaćini su na kraju susreta upriličili i zajedničko fotografiranje uz zastave članica NATO -a za trajnu uspomenu.

Kako Hrvatska dopunska škola osim u Bruxellesu djeluje i u Antwerpenu posjetili smo i taj prekrasn grad. Obišli smo Ulicu dijamanata i Muzej dijamanata, posjetili Rubensovu kuću, prošetali glavnom ulicom i svoj posjet završili svečanim ručkom u Hrvatskoj Katoličkoj misiji. Nekolicina roditelja čija su djeca već ranije bila u Hrvatskoj organizirali su za sve naše sudionike ručak, kratko ali ugodno druženje. Tom prigodom uručeni su i pokloni Hrvatske zajednice tehničke kulture i Udruge inovatora Hrvatske profesorici Luciji Prskalo za Hrvatsku dopunsku školu u Bruxellesu i Antwerpenu. Ujedno su gospođa Marija Dujmović i Vojislav Raušević zahvalili profesorici Luciji Prskalo na domaćinstvu susreta uz želju da se budući programima razmjene još više oplemene sa stručnim sadržajima na obostrano zadovoljstvo hrvatske djece koja žive i školuju se u Belgiji ali i naše djece koja sudjeluju u programima koji im osiguravaju sudjelovanje u programima razmjene djece iz Hrvatske dopunske škole u Belgiji i mladih inovatora i tehničara.

Kako bi mladima iz Hrvatske i njihovim pratiteljima koji su posjetili Belgiju ona ostala u trajnom sjećanju upriličen je kraći obilazak suvenirnica u kojima su se opskrbili prepoznatljivim suvenirima s obilježjima Belgije i Europske unije.

Za tehničku organizaciju i provedbu programa vezano za Belgiju i ove godine brinuli su se Hrvoje Vrhovski iz Hrvatske zajednice tehničke kulture i Silvana Svilar iz Udruge inovatora Hrvatske. U pratnji djece iz Hrvatske bili su još i ravnatelj Graditeljske škole iz Čakovca prof. Zoran Pazman i četiri mentora te prof. Alenka Šimić iz Osnovne škole Kneza Branimira iz Donjeg Muća.

Izvješće pripremili:
Marija Dujmović,
Vojislav Raušević,
Silvana Svilar

Datoteke uz članak
Pismo Veleposlanika Baričevića 194.94 kB

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259