MEĐUŽUPANIJSKA IZLOŽBA MATURALNIH RADOVA U PODRUČJU DIZAJNA I GRADITELJSTVA

Fotografije uz članak 4
11.03.2008

Varaždin - Čakovec, 13. - 15. lipnja 2008.

Priprema 2. međužupanijske izložbe maturalnih radova u području dizajna IDIVA Varaždin nastavak je proaktivne politike izgradnje inovatorskog sustava i rada s mladim kreativnim i inventivnim ljudima koji će svojom invencijom osigurati budućnost hrvatskog gospodarstva i njegovu prepoznatljivost u svijetu. Ovogodišnja izložba svoje područje proširuje i na područje graditeljstva koje će se prikazati u Graditeljskoj školi u Čakovcu.

Zajednički sastanak predstavnika Društva inovatora Varaždinske županije, Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije i grada Varaždina, sudionika prošlogodišnje izložbe, ravnatelja Graditeljske škole Čakovec i nekoliko profesora te škole, Zajednice tehničke kulture Međimurske županije i grada Čakovca i Udruge inovatora Hrvatske održan je prošli mjesec u Graditeljskoj školi u Čakovcu.

Istaknuto je da je važna uloga inovatorskih udruga i zajednice tehničke kulture da u izvannastavnim aktivnostima učenika i mentora u strukovnim školama potiču kreativnosti mladih i proširuju njihova znanja.

Ovim Projektom organizatori potiču profesore i mentore tridesetak škola na što kvalitetnije usmjeravanje učenika na izradu funkcionalnog i inovativnog maturalnog rada.

Prošli tjedan u Varaždinskoj županiji održan je sastanak sa zamjenikom župana mr. sc. Miljenkom Ernoićem na kojem su nazočili predstavnici Udruge inovatora Hrvatske, dr. sc. Stanislav Čajavec, predsjednik, Vojislav Raušević, glavni tajnik i Stjepan Ozimec, predsjednik Društva inovatora Varaždinske županije. Gospodin Ernoić naglasio je da će Varaždinska županija kao pokrovitelj i ove godine podržati ovakav prošireni Projekt. U županiji je obećana i novčana potpora.

Nakon sastanka u županiji predstavnici udruge su se sastali i sa sudionicima prošlogodišnje IDIVE, Suzanom Kutnjak Mravlinčić, Dubravkom Martinezom. Zajedno su razgledali novi izložbeni prostor (prostor tekstilne radionice) u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu. Na radnom dogovoru sudjelovali su i predstavnici Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije i grada Varaždina, kao i Zoran Pazman, ravnatelj Graditeljske škole u Čakovcu i Leonardo Belavić, tajnik Zajednice tehničke kulture iz Čakovca.

Kao što je rečeno ovogodišnja izložba maturalnih radova u području dizajna tekstila, odjeće i obuće proširuje se i na maturalne radove u području graditeljstva i odvijati će se na dvije lokacije. Kao lokacije odabrane su Srednja strukovna škola Varaždin i Graditeljska škola Čakovec.

Sastanak s istom temom održan je prije par dana i u Međimurskoj županiji u Čakovcu s dožupanom Mladenom Križaićem, dipl. inf. Dožupan je podržao Projekt i naglasio da će se i Međimurska županija uključiti i dati svesrdnu podršku u organizaciji onog dijela izložbe koji se odnosi na grad Čakovec.

Zaključak održanih sastanaka u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji kao i u Društvu inovatora Varaždinske županije i Graditeljskoj školi je naglašavanje vrijednosti i potrebe organiziranja izložbe tog tipa kao Projekta koji bi animirao maturante uz važan doprinos mentora i profesorskog zbora u više stručnih područja. Projekt će biti realiziran na jedan drugačiji način, s obzirom na širinu područja koje dizajni i graditeljstvo pokrivaju. Nije čvrsto vezan za jednu industrijsku granu, nego će biti prisutan i zastupljen u skoro svim segmentima industrije i proizvodnje. Izložba može biti vrlo atraktivan stručno koristan događaj upravo zbog različitih područja na koje se odnosi.

Program izložbe bio bi popraćen i radionicama za učenike i mentore, izložbom umjetničke fotografije, pokaznom izložbom priznatog umjetnika te prezentacijom Old timer cluba Međimurje.

Silvana Svilar, stručni suradnik

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259