Međunarodni sajam inovacija, novih tehnologija i znanstvenih projekata ''INVENTIKA-2008'' Bukurešt

Fotografije uz članak 5
06.11.2008

POSLOVNA SURADNJA KONKRETIZIRANA LICENCIJSKIM UGOVOROM

Nastavljajući višegodišnju suradnju s Ministarstvom obrazovanja, istraživanja i mladih - Državna uprava za znanstvena istraživanja iz Rumunjske, Udruga inovatora Hrvatske predstavila je od 7. do 11. listopada 2008. 15 inovacija na tradicionalnom međunarodnom sajmu inovacija INVENTIKA što se održava u Bukureštu.

Ponovno se ostvarilo naše očekivanje - živa poslovna aktivnost, kontakti s gospodarstvenicima iz Rumunjske, zemalja regije kao i kolegama inovatorima ostalih zemalja sudionica sajma. Postignuti rezultati govore o visokoj razini invencije, dobrom odabiru inovacija koje su predstavljene i o kvaliteti inovacija koje hrvatski inovatori nude poslovnim ljudima i gospodarstvenicima na izložbama inovacija. Kako je bilo i iskazanih poslovnih interesa očekuje se da autori inovacija u osobnim kontaktima neke inovacije komercijaliziraju i na tom području. Posebno ističemo predstavljanje rješenje podizanja, spuštanja i rotiranja klasičnih venecijanera koji se nalaze između dva izo-stakla, Zorana Maksana, koji je tu inovaciju licencijskim ugovorom plasirao u Rumunjskoj tako da smo na toj izložbi predstavili rumunjsku izvedbu tog prozora.

Ove godine odabir hrvatskih inovacija obavljen je temeljem kriterija stupnja komercijaliziranosti inovacija, odnosno priznanja koja su im dodijeljena na ovogodišnjoj ARCI 2008. Polazeći od ta dva kriterija odabrali smo inovacije koje su na tržištu, odnosno pred početkom proizvodnje.

Tijekom održavanja izložbe Hrvatski štand u ime hrvatskog veleposlanika posjetio je tajnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rumunjskoj gospodin Tomislav Vlahutin koji se posebno interesirao za sve izložene inovacije i tražio načine kako povezati naše inovatore s poslovnim ljudima u Rumunjskoj. Sve dane održavanja izložbe veliku pomoć članovima zastupničkog tima pružao je Mladen Boban djelatnik hrvatskog Veleposlanstva u Rumunjskoj.

Hrvatski su inovatori u Bukureštu osvojili ukupno pet zlatnih, šest srebrnih i četiri brončane medalje te dva posebna priznanja.

Zlatne medalje osvojili su:

 • Elektromotor s višeslojnim permanentnim magnetima ugrađenim u rotorski laminat profiliran za veliki doprinos reluktancije ukupnom momentu motora -P20080304A - Dr.sc. Branimira Ružojčića
 • Rješenje podizanja, spuštanja i rotiranja klasičnih venecijanera koji se nalaze između dva izo-stakla, Zorana Maksana
 • Solarni toplinski kolektor sa spremnikom Marijana Čerkeza
 • BONOS koaksijalni i rezervni dimnjaci Nevena Milkovića
 • Rafinerijska pumpa Tvornice turbina d. d. iz Karlovca

Srebrne medalje osvojili su:

 • Protuklizajuća oprema za obuću "lanci za obuću" – "stop ice" - D20080030 Nedžada Devovića
 • Teniski višecjevni teleskop (T.V.T.) - (Naprava za sakupljanje teniskih loptica) Matije Poljaka
 • Nova konstrukcija kolica za unutrašnji transport (PROTOTIP), Laze Starčevića
 • ROTO rašpa Romana, Ivana i Tomislava Krunića
 • Rotirajući stalak za cd-e bez omota Dubravka Andrijevića
 • Krevet - D20080147 Ive Boškovića

Brončane medalje osvojili su:

 • Kolekcija probranih tekstilnih proizvoda s logotipom Nikole Tesle – GENIJE ZA BUDUĆNOST Dragice Mihajlović
 • Sustav za odvođenje otpadnih industrijskih plinova cjevovodom Ante Kelave
 • CRO-BIO-NER PTO Rade i Dragice Nekić
 • Doojo deka s rukavima i rukavicama Darka Šulentića

Dodajmo ovim nagradama i dvije posebne koje su dobili Zoran Maksan od Ministarstva obrazovanja, istraživanja i mladih za transfer licencije i Udruga inovatora Hrvatske kao najbolji izlagač na izložbi.

Suradnja s Ministarstvom obrazovanja, istraživanja i mladih - Državnom upravom za znanstvena istraživanja iz Rumunjske počela je prije 5 godina na međunarodnoj izložbi inovacija u Ženevi. Posebnost je te suradnje u izgradnji stručne razmjene informacija vezanih za rad s mladim inovatorima, poticanje inovatorstva u dvjema državama, te razmjenom sudjelovanja na sajmovima inovacija koje se održavaju u Bukureštu (INVENTIKA) i Zagrebu (ARCA).

Informaciju pripremili delegati
Đani Pincan
i Pavao Havliček

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259