MEĐUNARODNA IZLOŽBA INOVACIJA ARCA 2015. ZATVORENA DODJELOM NAGRADA INOVATORIMA I IZLAGAČIMA

18.10.2015

U Boćarskom domu u Zagrebu u nedjelju 18. listopada dodjelom nagrada i priznanja zatvorena je 13. Međunarodna izložba inovacija ARCA koja se održavala od četvrtka, 15. listopada u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske. Najznačajnija nagrada izložbe, Grand Prix pripao je Bernardi Cecelja iz tvrtke Bernarda za inovaciju Cool Vision.

Osim Grand Prixa, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš i predsjednik Ocjenjivačkog suda ARCA 2015. prof.dr.sc. Petar Biljanović zaslužnima su dodijelili i zlatne, srebrne i brončane medalje. Ove je godine na Međunarodnoj izložbi ARCA predstavljeno više od 200 inovacija iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Rumunjske, Poljske, Turske i Irana, a 176 ih je konkuriralo za nagrade.Izložba je tematski bila posvećena mladima, pa je tako održano i natjecanje mladih inovatora i poduzetnika pod nazivom Dan inovativnih ideja. Najuspješnije mlade inovatore i poduzetnike - Dejana Čurčića za 3D digitalizator, Zlatka Dražića za kosilicu na daljinsko upravljanje i Gorana Šinceka za inovativne mobilne aplikacije, nagradili su Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska gospodarska komora nastupom na izložbi iENA u Nürnbergu te Razvojna agencija Zagreb –TPZ d.o.o. podrškom u realizaciji projekta kroz program Predinkubacije u Tehnološkom parku Zagreb i uslugama savjetovanja i edukacije u Plavom uredu. Osim njih nagrađen je i najmlađi izlagač na Danu inovativnih ideja Filip Kolić za ekološko sušilo za voće i povrće.

Osim ovog natjecanja mladih, u okviru sajma održan je i Dan Sveučilišta u Zagrebu, Dan Udruženja obrtnika grada Zagreba i Učenički dan.

Na Danu Sveučilišta u Zagrebu Udruga inovatora Hrvatske i zagrebačko sveučilište potpisali su Pismo namjere o suradnji na razvijanju i komercijalizaciji inovacija, a potpisivanjem članske deklaracije Sveučilišnoj inovacijskoj mreži pridružile su se tvrtke Agrokor, Podravka, PIP, Citus i Fakultet organizacije i informatike Varaždin.Ovogodišnju izložbu inovacija ARCA u četvrtak je otvorio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, a na svečanom otvorenju o važnosti poticanja inovatorstva govorili su predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić, prorektor za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić i drugi.

Međunarodna izložba inovacija ARCA odvijala se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a u suradnji s Međunarodnom federacijom nacionalnih organizacija inovatora IFIA, Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i drugim uglednim partnerima. Supokrovitelji izložbe bili su Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG – BICRO, Hrvatska banka za obnovu i razvoj te Hrvatska gospodarska komora. Medijskim pokroviteljstvom izložbu su podržali Večernji list, časopis VIDI, portal Netokracija, studentske novine Global, Radio Student i TV Student.

Popis nagrađenih inovacija pogledajte na linku Nagrade i priznanja 13. Međunarodne izložbe inovacija ARCA 2015.

Foto galerija 13. Međunarodne izložbe inovacija ARCA 2015.

Katalog 13. Međunarodne izložbe inovacija ARCA 2015.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259