Manifestacijom Tesla & friends obilježena 164. godišnjica Teslinog rođenja

15.07.2020
Trodnevnom manifestacijom Tesla&friends u Zagrebu su u organizaciji Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost obilježeni Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija i 164. obljetnica rođenja nacionalnog velikana i svjetskog genija Nikole Tesle. Teslina dostignuća slavila su se uz polaganje cvijeća na njegov spomenik, dodjelu godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost, konferenciju Tesla u Zagrebu i izložbu „30 genija“.


U Hotelu Esplanade u Zagrebu 10. srpnja svečano, uz dodjelu godišnje nagrade Nikola Tesla - genij za budućnost, obilježeni su Dan Nikole Tesle - dan znanosti, tehnologije i inovacija i 164. obljetnica rođenja Nikole Tesle. Okupljenim uglednicima iz znanstvenog i društvenog života Hrvatske i članovima diplomatskog kora prigodnim govorima obratili su se izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora dr. sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović, izaslanik ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske dr. sc. Tome Antičić, izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Katarina Milković, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David Matthew Smith, ravnatelj Instituta za antropologiju doc. dr. sc. Saša Missoni, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić i predsjednica Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost Dragica Mihajlović.

U Esplanadi je dodijeljena i godišnja Nagrada Nikola Tesla – genij za budućnost u tri kategorije. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada je pripala Tinu Šoštariću, učeniku Osnovne škole kralja Tomislava u Zagrebu. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu za projekt „Tropismene glagoljičke puzzle“ dobio je Zlatko Šokić, dok je nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja dobio Šime Grbić za inovaciju „Autonomno vozilo pokretano pneumatskim mišićima“.


U okviru programa održana je i kratka panel rasprava na temu „Teslini izumi i patenti – temelj gospodarstva 21. stoljeća“. O značaju Teslinih izuma i patenata i njihovoj primjeni u današnjem gospodarstvu govorili su dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Renato Filipin, kustos Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Andrea Doko Jelušić, direktorica Američke gospodarske komore u Zagrebu i Ivana Bučanac Jeleković, voditeljica Odjela marketinga i PR-a Toyota Hrvatska. U umjetničkom djelu programa nastupili su Sandra Bagarić, Darko Domitrović i Lana Lucija Horvatić.

Istog dana u večernjim satima u okviru programa Ljeto na Bundeku i u organizaciji Grada Zagreba održan je koncert Zagrebačke filharmonije u čast Nikoli Tesli, dok je u jutarnjim satima već tradicionalno položeno cvijeće na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu uz prigodni program. Cvijeće su položiti Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, dr. sc. Vilko Smrečki, pomoćnik ravnatelja Instituta Ruđer Bošković i Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost. Program su umjetničkim nastupima obogatili glazbenik Lav Novosel te glumci Nikolina Prkačin i Zvonko Novosel. U okviru programa kod spomenika održan je i performans „Tesline golubice“.


Trodnevna manifestacija Tesla&friends ove je godine započela je otvaranjem izložbe „30 genija“ i okruglim stolom pod nazivom „Inovacije – od ideje do realizacije“ u Tehničkom muzeju Nikola Tesla 9. srpnja, a ondje je zadnjeg dana manifestacije 11. srpnja održana i konferencija Tesla u Zagrebu na temu „Teslini izumi i patenti – temelj gospodarstva 21. stoljeća“ koja je rezultirala zanimljivim predavanjima i uspostavom suradnje među pojedinim izlagačima. U uvodnom djelu konferencije prigodnim obraćanjima sudionicima su se obratili Vitomir Klasić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb, dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkim znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Don Markušić, potpredsjednik udruge Transparency International Hrvatska, Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Dragica Mihajlović, predsjednica udruge Nikola Tesla – genij za budućnost. Izlaganja su na konferenciji imali prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla, Alla Kotova, specijalistica kvantne medicine i AMSAT dijagnostike, Daniela Klaić Jančijev, voditeljica projekata u tvrtki DVOKUT-ECRO i Ivana Bučanac Jeleković, voditeljica Odjela marketinga i PR-a u tvrtki Toyota Hrvatska. Sudionici konferencije imali su prilike poslušati i videoizlaganje Gorana Marjanovića, neovisnog izlagača Teslinih izuma.

Ovogodišnju manifestaciju pokroviteljstvom su podržali Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Grad Zagreb, Turistička zajednica Grada Zagreba, Hrvatska gospodarska komora – Komora Zagreb, Transparency International Hrvatska i Rochester Institute of Technology Croatia.

Cijelu foto galeriju možete vidjeti na poveznici.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259