Kako je nastala jedna od svjetski najuglednijih manifestacija?

25.05.2015

Zoran Barišić, član Izvršnog odbora IFIA EXCO

Na ovogodišnjem Ženevskom salonu inovacija, hrvatski inovatori i inovatori poduzetnici ostvarili su poslovično zapažen uspjeh. Kako su mediji već izdašno popratili i zabilježili rezultate, neću se baviti bilancom osvojenih odličja već ću ovaj događaj iskoristiti kao sjajan predtekst i priliku za detaljniji osvrt na interesantnu povijest ove, jedne od svjetski najuglednijih, manifestacije.

Poznato je da iza svake inicijative stoji „spiritus movens“, pojedinac pokretač, odnosno njegovo nezadovoljstvo postojećim i, sukladno tome, njegova želja za promjenom. U ovom slučaju je to Mr. Jean-Luc Vincent.

Tko je Jean-Luc Vincent? Ovaj vitalni švicarac u sedamdesetim godinama još jednom potvrđuje onu folk-izreku da jabuka ne pada daleko od stabla. Naime, za sve je „kriv“ još njegov djed, ugledni inovator koji je komercijalizirao niz svojih inovacija i svojem unuku u nasljeđe ostavio, osim nešto keša, i inovacijski gen. Time je definiran i Jean-Lucov životni put. Zasluživši diplomu inženjera nuklearne fizike, tri godine tavori u uredu kao savjetnik za industrijsko vlasništvo, a težnja za novim spoznajama odvodi ga u industrijske pogone gdje se izravno bavi razvojem dizajna i vođenjem inovativnih projekata.

Nemirna duha, s 28 godina odlučuje se osamostaliti i svoja iskustva i znanja hrabro ponuditi tržištu konzultantskih usluga u sektoru IPR-a (zaštite intelektualnog vlasništva). Te 1968. godine, uvjeren da je najkraći put od inovacije do komercijalizacije promocija inovacija na specijaliziranim sajmovima, osniva vlastitu tvrtku za zastupanje inovatora na prestižnim sajmovima inovacija. U početne tri godine, na sajmove u Nürnbergu, Bruxellesu i Londonu dovodi 420 izlagača! Ali...


Jean-Luc Vincent, vlasnik i osnivač
Ženevskog salona inovacija

Opet nezadovoljan skromnim rezultatima komercijalizacije prezentiranih inovacija, Jean-Luc poduzima sljedeći logičan korak: osniva izložbu inovacija prema vlastitim zamislima!

I tako je 1972. godine rođena „INTERNATIONAL EXHIBITION OF INVENTIONS OF GENEVA“, salon inovativnih proizvoda, tehnologija i usluga, naglašeno posvećen komercijalizaciji inovacija. U kuloarima se govori, da se danas, posljedično upravo ovom salonu, prodajom licenci ostvaruje promet u vrijednosti između 45 i 50 milijuna eura!

Zabilježimo i da je prvi salon inovacija održan u tzv. „starom“ Palexpo-u, od 18. do 26. studenog 1972. (izložba je tada trajala 9 dana!) te da je već prve godine nastupilo preko 20 zemalja s oko 500 inovacija.

U kratko vrijeme Salon ostvaruje pokroviteljstvo i sponzorstvo velikog broja uglednih institucija, od grada Geneve pa sve do Švicarske konfederacije, a ugled mu 2009. definitivno učvršćuje generalno pokroviteljstvo WIPO-a (World Intelectual Property Organization).


Ženevski salona inovacija 1972.

U zadnjih 40-tak godina Jean-Luc je dobio toliko priznanja, da ih je suvišno i nabrajati. Fascinira činjenica da ovaj čovjek, koji bi zlatnu jesen svog života mogao provoditi u bezbrižnoj idili Ženevskog jezera, još uvijek energično radi na promociji inovacija, njihovoj komercijalizaciji te razvoju potpornih institucija i sustava po cijelom svijetu. Neobično je da svoje savjetodavne usluge Jean-Luc obično pruža pro-bono. Najnoviji značajan doprinos inovacijskom pokretu, konkretna je podrška osnivanju ureda IFIA-e (International Federation of Inventors' Associations) u Genevi.

Bilo bi nepravedno izostaviti još jedno ime vezano za organizaciju Ženevskog salona, gospođe Ann Loertscher, direktorice Sajma. Gospođa Loertscher je godinama pružala (i još uvijek pruža) vrlo konkretnu podršku hrvatskim inovatorima iskazujući istinsku naklonost, ne samo prema inovatorima već, Hrvatskoj općenito. A takvo što se ne zaboravlja!

Što se hrvatskih inovatora tiče, oni se prvi puta pojavljuju na Salonu 1995. godine u organizaciji tadašnjeg Hrvatskog saveza inovatora.


Ženevski salona inovacija 2015.

Ostalo je zabilježeno da je te 1995. godine na Ženevskom salonu inovacija Hrvatska izložila 10 inovacija te osvojila pet odličja, i to jedno brončano, tri srebrna i jedno zlatno koje je pripalo dr. Darku Novoselu za inovaciju „Valmod program liječenja mucavosti“. Sve od tada, hrvatski inovatori, danas u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i uz značajnu potporu javnih institucija, kontinuirano ostvaruju zapažene rezultate na ovom prestižnom salonu, a prema svemu sudeći, činit će to i ubuduće.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259