Izvještaj LA SPEZIA EXPO-2009

Fotografije uz članak 4
17.07.2009

UDRUGA INOVATORA HRVATSKE I SAVEZ UDRUGA INOVATORA ISTARSKE ŽUPANIJE NA MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI INOVACIJA POMORSKIH TEHNOLOGIJA “SEAFUTURE 2009”, LA SPEZIA, ITALIJA

Na osnovi Sporazuma o suradnji HGK –županijska komora Pula i Gospodarske komore La Spezia, HGK –županijska komora Pula je organizirala kolektivni nastup na prvom međunarodnom sajmu inovacija pomorske tehnologije „Sea Future“ u talijanskom gradu La Spezia od 11. do 14. lipnja.

Pojedinačno na po 12 m2 predstavljeni su Udruga inovatora Hrvatske, Savez udruga inovatora Istarske županije, Tema d.o.o. Pula, Brodarski institut d.o.o. Zagreb, Tvornica turbina d.o.o. (TTK d.o.o.) Karlovac i BOBLab d.o.o. Zagreb.

Savez udruga inovatora Istarske županije predstavio je:

 • Elektromotor sa višeslojnim permanentnim magnetima ugrađenim u rotorski laminat profiliran za veliki doprinos reluktancije ukupnom momentu motora autora dr.sc. Branimira Ružojčića iz Pule,
 • Uređaj za dizanje ribarskih mreža,
 • Univerzalni brodski siz sa stepenicama koje se okreću na obje strane,
 • Sklopivi ugradbeni brodski siz čije se stepenice uvijek nalaze u vodoravnom položaju,
 • Naprava za opremanje i sastavljanje ribarskih mreža - autora Blaža Pitona iz Fažane,
 • Ultralagano plovilo izrađeno od polikarbonatnog kompozita, autora Milana Šimića iz Pule,
 • Panoramski čamac za razgledavanje podmorja te motorna daska za zabavu na vodi autora Franca Žirovnika iz Pule,
 • Uređaj za sprječavanje potonuća plovila - autora Rina Zaharije iz Žminja.

Udruga inovatora Hrvatske je predstavila:

 • Ležaljka za plovila autora Jaklin Ivana iz Duge Rese,
 • Sklopiva vrša autora Zdenka Jakusa iz Poljica,
 • Bazen za umjetni uzgoj ribe i školjki autora Ljubomira Ćapina iz Karlovca.

Za sve inovacije izrađeni su posebni video zapisi za prezentiranje na sajmu. Izložba je održana pod pokroviteljstvom gospodarske komore la Spezia u suradnji sa talijanskim nacionalnim institutom za vanjsku trgovinu. Sudjelovalo je preko 130 izlagača među kojima su bili ključni talijanski i strani istraživački centri i proizvođači brodske i pomorske opreme. Izložene su inovacije iz Francuske, Švedske , Poljske , Holandije, Velike Britanije , Hrvatske , Rusije, Amerike, Kine i Indije.

Cilj je bio pokazati sve potencijale koje nudi industrija vezana za more. Tako su se među eksponatima osim brodske opreme i motora našli i brojni alati za sigurnost iznad i ispod mora, oprema za jahte i mega jahte, podvodna vozila, aparati za proučavanje okoliša, simulatori za učenje i razna inovativna rješenja u ovoj oblasti. Na otvaranju izložbe nazočili su regionalni pročelnik Renzo Guccinelli, gradonačelnik La Spezie Massimo Federici, predsjednik lučke uprave Lorenzo Forcieri, kao i predsjednik distrikta pomorske tehnologije Ligurije.

U sklopu izložbe održan je niz seminara i prezentacija među kojima se predstavila Hrvatska gospodarske komora - županijska komora Pula sa svojom delegacijom na čelu s predsjednicom Jasnom Jaklin Majetić koja je imala za cilj razvijanje daljnje suradnje sa gospodarskom komorom regije Ligurija.

Zamjenik tajnika Saveza udruga inovatora Istarske županije Leo Pincan kao član zastupničkog tima posebno je prezentirao djelatnost Saveza udruga inovatora Istarske županije i Udruge inovatora Hrvatske. Na posebnoj prezentaciji i na izložbi značajno zanimanje izazvao je elektromotor sa višeslojnim permanentnim magnetima Dr.sc. Branimira Ružojčića iz Pule (Tema d.o.o.) koji je ostvario velik broj poslovnih kontakata i vjerujemo da će postići i poslovni uspjeh na tom području.

Predzadnji dan u posebnoj dvorani za predavanja Leo Pincan i Igor Dujmović članovi Hrvatskog zastupničkog tima zainteresiranim izlagačima i posjetiocima predstavili su sve inovacije izložene na štandovima Udruge inovatora Hrvatske i Saveza udruga inovatora Istarske županije-Pula.

Sve inovacije koje su u LA SPEZIA EXPO izložene privukle su pozornost posjetilaca i niz pohvala za inventivnost hrvatskih inovatora, a među njima se posebno isticala slopiva vrša Zdenka Jakusa. Vjerujemo da će poslovni ljudi koji su iskazivali interes imati kontakte s autorima i da će se možda i neke od njih komercijalizirati.

LEO PINCAN
IGOR DUJMOVIĆ

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259