IZABRANE NAJBOLJE INOVACIJE DALMACIJE

Fotografije uz članak 3
12.04.2014

U organizaciji Društva inovatora DIATUS iz Splita, 26. godinu zaredom izabrane su najbolje inovacije Dalmacije. Na ovogodišnji natječaj prijavilo se čak 36 inovacija iz sve četiri dalmatinske županije. Najviše inovacija prijavili su samostalni inovatori, njih 31, dok su svega pet inovacija prijavile tvrtke. Ovi novi proizvodi unapređuju gotovo sva područja rada, od strojarstva, brodogradnje, građevinarstva, elektronike, prehrane i poljoprivrede, čak do sporta i zabave.

Zlato u kategoriji izuma dobila je inovacija rotacijski stroj s unutarnjim sagorijevanjem s oscilirajućim klipovima u rotoru i prostrujavanjem medija između komora inovatora Ferde Miličevića iz Gradaca. U ovoj kategoriji srebrom je nagrađen lamelni stroj s mirujućim i rotirajućim cilindrom sa smanjenom zračnošću rotirajućih dijelova tvrtke Banko d.o.o. iz Splita. U kategoriji tehničko-tehnološkog unapređenja zlato je dobila tvrtka Krah d.o.o. iz Vrgorca i inovator Ante Vuković za termoplastičnu cijev s armiranom zavojnicom, srebro Petar Dević iz Splita za sustav za propulziju s vodoravnim i koaksijalnim vratilima za propelere, a broncu Zdeslav Kokić iz Prološca Donjeg za sustav izgradnje građevinskih konstrukcija.

U kategoriji racionalizacije zlatom je nagrađena inovacija termosifonski solarni sustav Marinka Jukića i tvrtke STarc d.o.o. iz Splita, a srebrom kombinirani stezač oplate Ivana Ivkošića iz Zmijavaca. U kategoriji novi proizvodi zlato za web energy – uređaj za mjerenje električne energije i temperature dobili su obrt Laurus odnosno inovatori Teo Vučković i Josip Labrović iz Splita, a srebro fokuser – pomagalo za treniranje Zadranina Denisa Gregova. Rashladna vitrina od kovanog željeza Majka Lovreta iz Makarske u ovoj je kategoriji dobila broncu. Najbolje inovacije iz kategorije ideje ove su godine bijeli sluh Žarka Miškića iz Splita, platforma za zabavu i rekreaciju Ante Božića iz Splita i drenažna šahta Dragice i Rade Nekića iz Biograda na Moru.

Na svečanoj dodjeli nagrada prisustvovali su među ostalima i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak i EU integracije Splitsko-dalmatinske županije Anđelko Katavić, te predstavnici Udruge inovatora Hrvatske, glavni tajnik Vojislav Raušević i stručna suradnica Silvana Svilar. Osim nagrada za najbolje inovacije u pet glavnih kategorija, dodijeljeno je i osam posebnih priznanja te 13 priznanja za sudjelovanje.

Najbolje inovacije Dalmacije i ove je godine birao stručni ocjenjivački sud u čijem su sastavu bili Ante Zekić, dipl.ing., mr.sc. Petar Čovo, Petar Mandić, dipl.ing., mr.sc. Ivan Majer i Mihajlo Čizmić, ing.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259