INVENTUM 13. međunarodni sajam inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih

Fotografije uz članak 4
14.10.2019

Udruga inovatora Hrvatske i ove godine bila je suorganizator 13. međunarodnog sajma inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih INVENTUM 2019 koji se održao u Iloku od 11. do 13. listopada.

Sajam je započeo sa svečanim otvorenjem na kojem su se svim izlagačima i posjetiteljima obratili Damir Remenar, ispred Udruge inovatora Tesla iz Iloka, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske, Matija Žugec i gradonačelnica Grada Iloka gospođa Marina Budimir.

Gradonačelnica je naglasila da je Republika Hrvatska puna izuzetnih ljudi i da mnogi imaju odlične rezultate i uspjehe u RH a i u svijetu i da svi moramo ići u tom smjeru.

Svima je zaželjela puno uspjeha na INVENTUM-u 2019 i ostvarenje dobrih rezultata koje su zaslužili i naravno ugodan boravak u Gradu Iloku.

Sajam se održao u Sportskoj dvorani Tehnikum u Iloku pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva znanosti i obrazovanja, te uz potporu Grada Iloka. Uz Udrugu inovatora Hrvatske suorganizator je bila i Srednja škola Ilok, a sajam su pomogli i mnogi sponzori i donatori.

Inventum kao stalna regionalna izložba, afirmirao se kroz godine u nezaobilaznu promociju inovacija, gotovih proizvoda, inovativnih i kreativnih rješenja te autora svih uzrasta kao i tehničkog stvaralaštva mladih, te nezaobilaznog gospodarstva u svim segmentima od industrije do poljoprivrede. Na sajmu se predstavilo više od 100 izlagača iz Hrvatske i susjednih zemalja.

U okviru sajma održane je više radionice za mlade i to: „Izrada programiranje micro:bita“ kao i natjecanje u 3D modeliranju i 3D ispisu.

Udruga inovatora Hrvatske održala je 4 radionice gospođe Marije Igaly pod nazivom: toMAgo – tehnika izrade minijaturnih cvjetnih kolaža bez upotreba ljepila. Radionice su izvrsno prihvaćene i izazvale su veliki interes. U radionicama je sudjelovalo 60-tak osoba, a najveći interes i kreativnost izrazile su članice Doma umirovljenika iz Iloka kao i članice pojedinih udruga iz Iloka.

Sajam INVENTUM pratila je i izložba gospođe Marije Igaly koja se nakon završetka sajma seli u Knjižnicu u Iloku.

O značaju i ulozi intelektualnog vlasništva govorio je vanjski savjetnik za intelektualno vlasništvo Udruge inovatora Hrvatske gospodin Rene Kajp. Svim izlagačima, učenicima Srednje škole Ilok i posjetiteljima približio je značaj intelektualnog vlasništva u svim segmentima života.

Srednja škola Ilok se predstavila s radionicom "Izrada kozmetike" koju su vodile Snježana Koturić i Silvija Novaković, a srednja strukovna škola Antuna Horvata iz Đakova održala je radionicu na temu "Rezanci na brdo" uz vođenje gospođe Dubravke Scharmitzier.

Obje radionice okupile su veliki broj polaznica koje su naučile nešto novo i nadamo se da će nešto od toga i probati napraviti.

Izvješće pripremila: Silvana Svilar

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259