"INVENTOR FESTIVAL" Suzhou, Kina najveći događaj u povijesti svjetskog inovatorstva

Fotografije uz članak 5
22.10.2008

VRHUNSKI DOPRINOS SVJETSKOM GOSPODARSTVU I EKOLOŠKIM STREMLJENJIMA HRVATSKIH INOVATORA

Najveći događaj u povijesti svjetskog inovatorstva održan je u šestmilijunskom Suzhou u Kini od 16. do 20 listopada ove godine. Organizatori SIEI (Six International Exhibition of Inventions) su Savez inovatora Kine, Svjetska organizacija nacionalnih asocijacija IFIA i Gradsko vijeće Suzhou, a pokrovitelji su bili Ministarstvo za znanost i tehnologije, Državni ured za intelektualno vlasništvo, Svekineska federacija sindikata, Kineski savez za znanost i tehnologije i Vlada provincije Jiangsu. Razlog organiziranja u tom gradu je i činjenica da je Savez inovatora Kine, najveća nacionalna organizacija inovatora u svijetu, obilježila 25. obljetnicu svog djelovanja.

Domaćin svečanosti, grad Suzhou jedan je od najljepših gradova u Kini i jedno od najznačajnijih središta inovatorstva u toj regiji. Udruga inovatora Hrvatske imala je čast kao članica Svjetske organizacije inovatora IFIA, aktivno sudjelovati u obilježavanju te manifestacije pod nazivom INVENTOR FESTIVAL – FESTIVAL INOVACIJA. Na prostoru od 20.000 m2 predstavljeno je više od 3 tisuće i 100 inovacija iz 46 država članica IFIA. Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednice tehničke kulture organizirale su pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, predstavljanje 22 hrvatske inovacije na prigodno opremljenom izložbenom prostoru veličine 115 m2.

U središtu pozornosti organizatora izložbe bile su inovacije u funkciji skladnog razvoja prvenstveno usmjerene na štednju energije, smanjenje zagađivanja, proizvodnju i preradu hrane. Sve aktivnosti bile su podređene predstavljanju inovacija domaćim poduzetnicima i investitorima. Polazište je stvaranje uvjeta za sudionike da pronađu poslovne partnere kako bi komercijalizirali patentirane inovacije, poticanje općeg inovatorskog pokreta, i promocije razmjene međunarodnih dostignuća u inovatorstvu.

Svjetska organizacija inovatora IFIA - International Federation of Inventors' Associations tom prigodom organizirala je i svečano zasjedanje na kojem je obilježena 40. ta obljetnica djelovanja te svjetske Federacije koja okuplja članice – nacionalne asocijacije inovatora iz 86 država. Na svečanoj sjednici IFIA sudjelovalo je više od 600 uzvanika, među njima i izaslanstvo Udruge inovatora Hrvatske predvođeno glavnim tajnikom Udruge Vojislavom Rauševićem.

Sjednica je započela odavanjem počasti preminulom predsjedniku Udruge inovatora Hrvatske dr. sc. Stanislavu Čajavcu, a neposredno prije početka rada sjednice predsjednik IFIA, članovi Izvršnog komiteta i brojni predstavnici stranih izlagača upisali su se u knjigu žalosti na prostoru Udruge inovatora Hrvatske. Uz svečanu sjednicu, IFIA je održala i sjednicu Generalne skupštine te izabrala petnaest članova Izvršnog komiteta. Udruzi inovatora Hrvatske je zbog iznimnih dosega u organiziranju inovatora, provođenju brojnih programa te dugogodišnjim aktivnim članstvom u IFIA ukazano veliko povjerenje izborom zamjenika Glavnog tajnika Pavla Havličeka u članstvo Izvršnog komiteta IFIA. Glavna zadaća predstavnika Udruge inovatora Hrvatske je koordiniranje rada nacionalnih asocijacija inovatora iz Europe.

Članovi Skupštine su u kratkom obraćanju prisutnima prikazali rad i djelovanje svojih asocijacija. Udrugu inovatora Hrvatske predstavio je Igor Dujmović. Usvojen je Program rada IFIA za iduće dvogodišnje razdoblje. Uz brojne radionice i seminare posebno treba izdvojiti organizaciju seminara na temu –"Inovatorstvo temelj gospodarskog razvitka".Svečanost obilježavanja obljetnice IFIA, Generalna skupština IFIA i Konferencija održale su se tijekom izložbe.

Sve prikazane inovacije bile su ocjenjivane, a najbolje, nagrađene zlatnim, srebrnim i brončanim medaljama te posebnim nagradama međunarodnih organizacija i Agencija.

Od hrvatskih inovatora nagrađeni su:

Posebno priznanje - Zlatnu medalju IFIA dobila je KONČAR ELEKTROINDUSTRIJA za inovaciju SISTEM MONITORINGA BLOKA GENERATORA TRANSFORMATORA.

Zlatne medalje - Marko Vuković za inovaciju HS PIŠTOLJ, Đuro Horvat za inovaciju MOBILNA EKOLOŠKA KUĆA – PROJEKT ZA BUDUĆNOST, Dr.sc. Branimir Ružojčić za inovaciju ELEKTRIČNI MOTOR – za koju je autor s kineskim partnerima organizirao i proizvodnju u Kini.

Srebrne medalje - KONČAR ELEKTROINDUSTRIJA d.d. za inovaciju VJETROTURBINU – grupa autora , Petar Kunić za ŽVIŽDALJKU ZA PSE, Miho Klaić za CNC STROJ ZA GRAVIRANJE U KAMENU, Stanislav Čajavec i suradnici za inovaciju VAKCINA PROTIV KLASIČNE SVINJSKE KUGE, Dragica Mihajlović za TEKSTILNI PROIZVODI S LOGOM NIKOLE TESLE, Darko Špelić za SREDSTVO ZA OSVJEŽIVAČ PROSTORA I AUTOMOBILA.

Brončane medalje – Marko Velić za inovaciju SMART ECG , Rade Nekić za PODESIVU ŠAHTU, Domagoj Horvat za SUSTAV ZA PARKIRANJE U GARAŽAMA, Ivan Jakobović za SIGURNOSNI SUSTAV ZA VOZILA U PROMETU, Miroslav Novak za VERGILIUS, Darko Novosel za HELIVAC VAKUM PUMPA SA USITNJIVAČEM Marčelo Marić za ELEKTRONSKI UREĐAJ ZA ODVIKAVANJE OD PUŠENJA.

Posebno, posthumno priznanje dobio je dr. sc. Stanislav Čajavec predsjednik Udruge inovatora Hrvatske za izuzetan doprinos razvoju inovatorskog pokreta, od Inovatorskog društva Australije.

Posebno priznanje Poljske asocijacije inovatora dobila je VETERINA d.d. za inovaciju NOVA VAKCINA PROTIV ZARAZNE BOLESTI U PILIĆA GUMBOKAL IM FORTE SPF.

Najveću pozornost kod brojnih posjetitelja izložbe i Međunarodnog Ocjenjivačkog suda u čijem je radu sudjelovao i predstavnik Udruge inovatora Hrvatske gospodin Miroslav Mađerčić iz KONČAR ELEKTROINDUSTRIJE d.d., pobudile su inovacije tvrtke TEHNIX iz Donjeg Kraljevca, KONČAR ELEKTROINDUSTRIJE iz Zagreba, Darka Špelića iz Pule, Dragice Mihajlović iz Zagreba.

Inovacija Darka Špelića promovirana je i u lokalnim medijima grada Suzhou . Glasnogovornik Udruge inovatora Hrvatske prema javnim medijima bio je Leo Pincan, predstavnik Saveza udruga inovatora Istarske županije. U sastavu delegacije Udruge inovatora Hrvatske bili su i predstavnici Udruge inovatora Tesla iz Iloka, Udruga vitezova hrvatskog inovatorstva, Saveza udruga inovatora Istarske županije i inovatori iz Dubrovačke županije. Ostvareni su brojni kontakti s predstavnicima brojnih nacionalnih izaslanstava. Posebno ističemo razgovore s predstavnicima Saveza inovatora Kine tijekom kojih su obnovljena sjećanja o suradnji predstavnika hrvatskih inovatora s kineskim prije 25 godina prigodom osnivanja Saveza inovatora Kine.

U razgovorima s predstavnicima Mađarske, Rusije, Irana, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Moldavije, Malezije, Australije, Koreje i drugih u središtu su pozornosti bile teme vezane uz produbljivanje međusobnih odnosa, analiza stanja u Europskom i svjetskom inovatorstvu, značenju i mogućim poboljšanjima u organizaciji izložbi inovacija s posebnim naglaskom na osmišljavanje pratećih događanja u pravcu organiziranja stručnih skupova i tematskih međunarodnih radionica.

Informaciju pripremili:
Vojislav Raušević, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske
Igor Dujmović, stručni suradnik Udruge inovatora Hrvatske
Silvana Svilar, stručna suradnica Udruge inovatora Hrvatske

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259