Inventivna i tehnološka razina hrvatskih inovacija impresionirala rumunjske poslovne ljude i članove znastvene zajednice.

Fotografije uz članak 6
03.11.2009

Potvrđeno je to na svečanosti proglašenja nagrada ovogodišnjeg međunarodnog sajma inovacija, novih tehnologija i proizvoda INVENTIKA 2009 koja završava 31. listopada u Bukureštu. Končarev niskopodni elektromotorni vlak kao cjeloviti projekt koji je proizveden za Željeznice Federacije BiH, te 5 najinventivnijih tehničkih i tehnoloških rješenja stvorenih od končarevih stručnih timovi iz 5 društava – Električna vozila, Institut, INEM, Generatori i motori, te DIST nagrađeni su posebnom nagradom, drugom po vrijednosti, Upravne agencije za znanstvena istraživanja, inovacijske i tehnološke transfere kao i zlatnom medaljom organizatora.

Obrazlažući tu nagradu direktor Agencije istaknuo je da je temeljni kriterij za dodjelu te prestižne nagrade bio povezanost inventivnog i znanstvenog istraživanja s proizvodnjom i plasmanom na tržište. Niskopodni elektromotorni vlak bio je na ovogodišnjoj INVENTICI uz dobitnika Gran pri nagrade najkvalitetniji novi proizvod. Poslije promocije u Zagrebu, niskopodni elektromotorni vlak, u Bukureštu je imao prvu međunarodnu prezentaciju.

Tehnixov sustav za zbrinjavanje i reciklažu komunalnog otpada, kojega čine Tehnološki postupak za reciklažu komunalnog otpada, komunalna vozila – ekomunal i bio rotori nagrađeni su zlatnim medaljama te posebnom nagradom Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Moldavije.

Pulski inovator Saša Đorđević za novi tip lanaca protiv proklizavanja na snijegu nagrađen je zlatnom medaljom i posebnom nagradom Poljskog saveza inovatora i autora tehničkih unapređenja. Inovacije, Višestepena horizontalna centrifugalna pumpa; tip HNVPm 50-190 TTK d.o.o. Tvornica turbina, Karlovac, Tipli s uzdužnim rebrima i Podizni panti za vrata s regulacijom težine vrata Milana Hrenovića nagrađene su sa zlatnim medaljama, dok je biljni pripravak za pomoć u odvikavanju od pušenja Mire Hrnčijar nagrađen brončanom medaljom. Na međunarodnom sajmu inovacija, novih tehnologija i proizvoda INVENTIKA 2009 predstavljeno je 300 inovacija iz Rumunjske i 11 drugih država. Hrvatski su inovatori sudjelovali po četvrti puta s 14 inovacija.

Na prigodnoj svečanosti glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Vojislav Raušević uručio je i dvije posebne nagrade ARCA rumunjskim inovatorima.

Predstavnik Končar - Instituta za elektrotehniku magistar Vladimir Siladi kao član zastupničkog tima Udruge inovatora Hrvatske u kojem su bili još i glavni tajnik Vojislav Raušević te njegov zamjenik Pavao Havliček, bio je i član međunarodnog ocjenjivačkog suda INVENTIKE. Posebnost je nastupa tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca bila u tome što će se ta nova rješenja osim u Hrvatskoj proizvoditi i u Rumunjskoj gdje Tehnix ima zajedničku tvrtku s rumunjskim partnerima.

Tijekom trajanja sajma, izložbeni prostor hrvatskih inovatora posjetili su mnogobrojni rumunjski dužnosnici, poslovni ljudi, među kojima posebno ističemo posjet dr. Mariusa Enăchescua, zamjenika državnog tajnika Rumunjske za obrazovanje, istraživanje i inovacije zaduženog za znanstvena istraživanja i inovacije.

Dragan Đurić, savjetnik u veleposlanstvu RH u Bukureštu sa zanimanjem je razgledao izložene inovacije. Izložbeni prostor Udruge inovatora Hrvatske posjetili su i predstavnici Hrvatske i zagrebačke gospodarske komore i hrvatski gospodarstvenici koji su sudjelovali na bukureštanskom međunarodnom sajmu tehnike.

Informaciju pripremili
Vojislav Raušević i Pavao Havliček

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259